Къде са 11 милиарда германски марки?

| от |

Германците и до днес пазят около два милиарда от старите марки в обращение преди еврото, пише Дойче веле. В същото време на Бундесбанк ѝ се губят цели 13 милиарда стари марки. Откъде идва тази разлика от 11 милиарда и къде са те?

Почти всеки втори германец и до днес съхранява в дома си банкноти и монети от времето преди въвеждането на еврото – 45 процента от гражданите на Федералната република все още пазят два милиарда германски марки, или средно по 65 на човек, показва актуално проучване. Повечето всъщност държат не повече от десетина марки – основно от носталгия. Но почти всеки втори (предимно от по-възрастното поколение германци) разполага с между 20 и 50 марки, а всеки шести пази повече от 100 Дойче марк.

Наистина впечатляващото в това проучване е, че неговите резултати не съвпадат изцяло със статистиките на Бундесбанк. От централната банка твърдят, че невърнати са останали цели 13 милиарда от старите пари – 6 пъти повече отколкото държат гражданите.

Неверни данни от анкетата?

Едва ли причината за това разминаване може да се търси в самото проучване сред 2 000 души, което обаче отговаря на всички критерии за представителност. Още повече, че има обяснение за липсващите количества пари.

Може да звучи странно, но често парите в брой просто изчезват. Монетите например се хвърлят във фонтаните за късмет или пък потъват в реки или езера. Банкнотите пък просто се повреждат и разпадат. Част от парите биха могли и да се намират в чужбина. А да не забравяме и това, че се случва хората да скрият някъде някакви пари, за които впоследствие забравят. Може да се случи и собственикът на укритото да почине, но пък все някога наследниците му би трябвало да открият „буркана“. Точно по този начин са се сдобили с германски марки 19 процента от притежателите им – откривайки скътани от други хора стари пари.

Това важи най-вече за по-младите хора, които обикновено по-често сменят жилището си и в тази връзка правят основно почистване.
22 процента от анкетираните пък директно заявяват, че са забравили да обменят старите монети и банкноти. Три четвърти държат да си запазят германските марки за спомен, а една четвърт дори гледа на тях като на колекционерска ценност. В тази категория попадат повече мъже – при тях колекционерите са 32 процента и 16 на сто сред жените.

Обмяната е възможна и днес

Важно е да се знае, че старите германски марки могат и до днес не само безпроблемно да бъдат обменени (за разлика напр. от италианските лири), но и да се използват като платежно средство – например в търговската верига C&A. „Ще приемаме стари монети и банкноти дотогава, докато има хора, които разполагат с тях и искат да ги обменят“, казва от името на Бундесбанк Андреас Клозе, ръководител на нейния берлински филиал. От тези 13 милиарда, които засега се губят, близо 7 милиарда са в монети, а остатъкът – в банкноти.

Миналата година в берлинския филиал на банката са били обменени 6,5 милиона германски марки. След това монетите подлежат на рециклиране – заради съдържащите се в тях ценни метали, а банкнотите се унищожават. Интересен факт е, че при най-дребните монети „пфениг“ стойността на метала днес е под номиналната им стойност

 
 
Коментарите са изключени за Къде са 11 милиарда германски марки?