Къде замърсяването на въздуха носи най-много смърт?

| от |

Замърсяването на въздуха може да бъде виновно за смъртта на милиони на година, но кои страни са най-големите нарушители?

Въз основа на данните, обявени в проучване на смъртните случаи на замърсяване на въздуха по-рано тази година, новата карта, която NASA представи, илюстрира държавите с най-високи темпове на преждевременна смъртност поради замърсяването на въздуха.

Картата – който сравнява данни от 1-ви януари 1850 и 01 януари, 2000 – показва средния брой смъртни случаи на 1 000 кв. км на година поради определен вид замърсяване на въздуха: фини прахови частици.

„Тъмнокафявите области имат повече преждевременни смъртни случаи, отколкото светло кафявите области. Сините зони са имали подобрение на качеството на въздуха, съотнесено с 1850 г. и намаляване на случаите на преждевременна смърт.“, тълкуват картата от NASA.

Фините прахови частици, които са 2,5 микрометра в диаметър или по-малки, са най-опасни, тъй като и най-малките частици имат по-голяма вероятност да влязат в белите дробове през гърлото и носа.

През април тази година екоминистърът в служебното правителство – Юлиян Попов, изнесе данни, според които 51% от българските жители са засегнати от това замърсяване на въздуха.

Основни източници на това замърсяване са транспортът и битовото отопление. По тази причина сред основните политики на държавата трябва да бъде повишаване на енергийната ефективност, обяви тогава Попов. Голяма част от топлофикационните дружества работят с лигнитни въглища, а това води до тежки замърсявания и високи стойности на серния диоксид, посочи още министърът на околната среда в служебния кабинет.

 
 
Коментарите са изключени за Къде замърсяването на въздуха носи най-много смърт?