Йовчев обвини предишните управляващи, че не са извършили подготовка за приема на бежанци

| от |


Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев
заяви, че предишните управляващи не са извършили никаква подготовка за приемането и настаняването на бежанци в България, когато още миналата година е било ясно, че предстои сериозна бежанска вълна. Именно тези, които трябваше да изградят системата за бежанците, и които проспаха последните 4 години, сега критикуват и задават въпроси, каза пред Агенция “Фокус” Цветлин Йовчев, вицепремиер и министър на вътрешните работи.

„Много съм изненадан, има всякакви политически коментари. Може би това е някаква нова форма на самокритика, на вътрешнопартиен анализ, на анализ на отминалото управление, но е малко неприемлив” . „Сега, да се поставя въпросът – защо се изгражда лагер в Харманли, след като това решение е взето през 2012 година от правителството на ГЕРБ; взели са решение на Министерски съвет, похарчили са 200 000 лева, и журналистите видяха, че имаше една буренясала поляна. Трябваше допълнително, със сили и средства на „Гражданска защита”, и на МВР да разчистим и подготвим нормални условия, за да могат да бъдат приети бежанци. Никакво усвояване на евросредствата, а и тези, които са усвоени – не ми се иска да навлизам в детайли, но – не са усвоени по най-подходящия начин”, каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Цялата им подготовка се изразява в това, че десет военнослужещи трябва да тръгнат да разпъват палатки в Харманли. Твърдя, че българската граница с Турция, е една от най-добре охраняваните в Европа – заяви Йовчев

По повод коментара на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която призова Здравно министерство за мерки в районите около домовете за настаняване на бежанци, вицепремиерът и вътрешен министър заяви, че загрижеността й прилича на тази, която прояви по време на протестите в София. Тогава, в дните на най-голямото напрежение, в центъра на София бяха разтоварени павета, които впоследствие протестиращите използваха в нощта на 24 юли за замеряне на парламента и издигане на барикади около него.

„Вместо да плаши хората с разпространение на слухове, би трябвало столичният кмет да насочи усилията си – да подпомогне комуникацията с хората, да се търсят начини за тяхното изхранване и за интеграцията на тези бежанци”, каза Йовчев. По думите му – много нелепо звучи, че в София имало концентрация на бежанци. 2000 души на 2 милиона души са под 0,1 %, а 1000 души на 10 000 души са 10%. Това в момента е едно отклоняване от реалните въпроси и по-скоро ми прилича на политически пиар, смята вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
Проблемите, които трябва да се решават по отношение на бежанците, не са от компетентността само на МВР. Проблемът с бежанците не е проблем само на правителството, каза Цветлин Йовчев. „Точно заради това, че е общонационален проблем, изисква по-различен подход. А подходът, който наблюдаваме, включително и от партии с претенции, смятам, че е абсолютно необоснован”, смята той.

Йовчев коментира, че президентът се изказва и се държи като страничен наблюдател и коментатор, все едно, че няма никаква отговорност за националната сигурност, което прави най-малкото ситуацията странна.

 
 

„Западен свят“ задмина Game of Thrones

| от chronicle.bg |

Последният епизод от първи сезон на сериала „Западен свят“ привлече 2.2 милиона зрители. Спрямо първия епизод, излъчен през октомври, зрителите на шоуто са се увеличили повече от два пъти.

Със средно по 12 милиона зрители на всички платформи, „Западен свят“ се превръща в най-гледания първи сезон на сериал по HBO.

Шоуто е определяно като търговски успех, като освен това се радва и на доброто отнишение на критиката. То се приема за първия наистина голям хит на HBO от януари 2014 година насам, когато започна „Истински детектив“.

Какво не знаете за актьорите от „Западен свят“.

 
 

Опитайте вкусове от четирите краища на света

| от chronicle.bg |

Празниците и добрата храна събират хора около масата. Именно затова в навечерието на коледните празници, ИКЕА предлага на посетителите си да опитат традиционни храни от Ирак, Непал, Сърбия и Ливан. На 10 декември Мулти Култи колектив гостува в магазина със специално кулинарно шоу.

Участници в събитието са четирима готвачи – емблематични представители на софийската гастрономична сцена, които ще представят кулинарното богатство на родните си страни.

Кулинарни умения ще демонстрира Фреди Бениамин от знаменития ресторант Ашурбанипал, който ще покаже магията на традиционната иракска кухня с топлото предястие самбусак – малки банички с вегетариански пълнеж, поднесени с ароматен черен чай.

Носителят на медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац – Майстор Даци от ресторант „Котилото“, ще демонстрира умения в приготвяне на традиционната сръбска скара, която ще допълни с любимата си разрядка урбанес.

Ливанецът с френско сладкарско образование Хани Таук от сладкарница Карамел.бг, ще демонстрира как се правят най-добрите в България хрупкави френски кроасани.

Главният шеф-готвач на ресторант Гуркха Гунджа Б. Чокхал ще ни пренесе в Непал с вкусна зеленчуковата хангама – парченца от ситно нарязани и запържени в дълбок тиган зеленчуци, овкусени с ароматни индийски подправки.

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.

 
 

Къде отиват мазнините, когато сваляме килограми

| от chronicle.bg, по iflscience.com |

Диетите и хранителните режими често са в устите на хората. Оказва се обаче, че има много митове за свалянето на килограми. Някои хора смятат, че мазнините се превръщат в енергия или топлина. Други пък твърдят, че се секретират или направо, че се превръщат в мускули.

Всъщност това съвсем не е така. Андрю Браун от Университетът на Ню Саут Уейлс и австралийският физик и тв водещ Рубен Мийрман откриват, че когато губим мазнини, всъщност ги издишваме.

„Царува стряскащо незнание около метаболичните процеси при отслабване“, казва Браун. Мийрман добавя: „Правилният отговор е, че по-голямата част от подкожната мазнина се издишва под формата на въглероден диоксид. Отива във въздуха.“

Те са изчислили, че за да загубим 10 килограма мазнини, ще ни трябват 29 килограма кислород, а ще произведем 28 килограма въглероден диоксид и 11 килограма вода.

Това, разбира се, не означава, че ако дишаме повече, ще отслабнем по-бързо. Означава само, че ще ни стане лошо и можем да загубим съзнание.