Йотингер: „Южен поток“ е приемлив за ЕС, но не е приоритет

| от |

„Южен поток“ е приемлив за ЕС, но не е приоритетен проект. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

„Южен поток“ е напълно приемлив, но на този етап не е приоритет“, каза той в Брюксел. Алтернативното газоснабдяване е приоритетът за ЕС и по-конкретно става дума за „Южния газов коридор“, който трябва да бъде изграден в близко бъдеще. По него се предвижда да бъде доставян азебрайджански газ.

ЕК очаква, че в резултат на тристранната министерска среща, която ще се проведе на 21 октомври в Брюксел, Русия, Украйна и ЕС ще се договорят за доставките на руско синьо гориво в Европа за есенния и зимен период. „Смятам, че ще сключим споразумение за доставките на газ до пролетта на следващата година“, заяви Йотингер. Той подчерта, че ЕС не трябва да стане „заложник“ на газовия спор между Русия и Украйна. Той се надява, че спорните моменти между двете страни ще бъдат разрешени, като се постигне договореност за „справедливата цена“ на природния газ.

Йотингер ще посети в неделя и понеделник Москва и Киев, за да подготви предстоящата министерска среща. В резултат на предишната тристранна среща, която се проведе в Берлин на 26 септември, Русия ЕС и Украйна подготвиха ново пакетно споразумение за разрешаване на газовия въпрос, което трябва да бъде съгласувано от правителствата на всички заинтересовани страни.

Същността на това пакетно споразумение беше разкрита от еврокомисаря Гюнтер Йотингер. „Украйна трябва да плати до края на годината 3,1 милиарда долара, за да погаси дълга си към Газпром за вече доставения газ. Руската компания на свой ред ще достави 5 млрд куб. м. газ на Украйна и ще й предостави възможност за доставка на още 5 млрд куб. м. Цената на природния газ ще бъде 385 долара за 1000 куб. м. След плащането на 2 млрд долара, с които ще се погасят старите задължения, Газпром ще достави на Украйна най-малко 5 млрд куб. м. и тези доставки ще бъдат задължителни и за двете страни“.

По-рано президентът на Газпром Алексей Милер изрази своето съмнение във възможностите на Украйна да се разплати навреме за своите газови дългове. /ТАСС, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Йотингер: „Южен поток“ е приемлив за ЕС, но не е приоритет