Йорданка Фандъкова: Строежът на метрото променя средата на живот в София

| от |

Кметът на София Йорданка Фандъкова спечели преди дни наградата „Кмет на годината“ в категория „Усвояване на европейски средства“, предава БНР.

В столицата ни са инвестирани около 2 милиарда лева безвъзмездна финансова помощ от Европа в последните няколко години. Заради нестабилната политическа обстановка в България много от оперативните програми, по които идваха средства, бяха спрени.

Новото правителство вече е на власт и кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че очаква от новите министри работа, за да може много скоро да се възстановят плащанията по спрените оперативни програми и най-вече да се отворят програмите от новия програмен период. По думите й нулевата 2014-та година се отразява много негативно на всички общини. За 2015 г. кметът на София каза, че не трябва да се допуска това, което се случи през тази година. Тя обясни, че проектите на Столичната община са до голяма степен готови.

Фандъкова добави, че третия лъч на метрото в София може да започне да се изгражда още в средата на следващата година, но трябва да бъдат отворени оперативните програми, за да се подадат документите.

В момента се довършват три отсечки на метрото в София с европейски средства, които трябва да бъдат готови до следващата пролет. Един от най-важните и големи проекти финансирани с пари от Европа ще бъде третият лъч на метрото. Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че това е проект, който променя средата. Благодарение на него се градят нови булеварди, тротоари, осветление и се променя цялостно средата на живот.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза също, че се продължава с довършителните дейности по проектите от този програмен период. Такъв проект е парка пред Националния дворец на културата, където през пролетта предстои да започне подмяна на настилките.

Какво предстои през следващия програмен период за София и кои са основните проекти в града ни, за които ще се търси финансиране от Европа, разказва репортерът Ивайло Николов, който разговаря с кмета на общината Йорданка Фандъковa можете да чуете тук.

 
 
Коментарите са изключени за Йорданка Фандъкова: Строежът на метрото променя средата на живот в София