Изявление на министър Даниел Митов по повод ситуацията в Украйна

| от |

Категорично осъждаме отвличането и жестокото убийство на почетния консул на Литва в Луганска област Микола Зеленец и изразяваме искрени съболезнования на неговото семейство и близки. Необходимо е справедливо разследване, което да изправи отговорните за тази жестокост пред съда.

Заклеймявайки този акт, призоваваме още веднъж към незабавни стъпки за спиране на кръвопролитията в Украйна, намирането на устойчиво политическо решение и постигане на траен мир. Този пореден случай на убийство на мирен гражданин потвърждава спешната необходимост от предприемане на необходимите стъпки в посока деескалация на напрежението, подкрепени от всички страни в конфликта.

Изразяваме надежда по време на предстоящата на 26 август среща на президентите на Украйна и Русия, в която ще участва и Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън,да бъдат постигнати договорености, които да доведат до започване на процес за постигане на мир и стабилност в Украйна. Очакванията ни към руската страна са за подпомагане на този процес, включително отказ от действия, които дестабилизират обстановката в Украйна.

В тази връзка подчертаваме, че преминаването на руски конвои в Украйна без разрешение на легитимните власти не допринася за успокояването на ситуацията. Това е пряко нарушение на украинските закони и на международните норми за предоставяне на хуманитарна помощ. То противоречи на резолюцията на Общото събрание на ООН от 27 март 2014 г., която призовава страните да се въздържат от едностранни действия и провокативни изказвания, които може да увеличат напрежението и да се ангажират с международните посреднически усилия.

Всички доставки на хуманитарна помощ, включително и бъдещи, трябва да бъде извършвана в съответствие с хуманитарните принципи и при пълно зачитане на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Всички едностранни действия от страна на Руската федерация водят до ескалация на напрежението и ограничават шансовете за намиране на решение на кризата чрез средствата на дипломацията.

 
 
Коментарите са изключени за Изявление на министър Даниел Митов по повод ситуацията в Украйна