Източник на болестта ебола са прилепи, които населението консумира

| от |

Според известния руски епидемиолог Александър Семьонов, ръководител на лабораторията по имунология и вирусология „Пастьор“ в Санкт Петербург, източник на болестта ебола са големите прилепи, които се употребяват в храната в някои отдалечени африкански села, съобщава ИТАР-ТАСС.

Семьонов е посетил Гвинея от 7 до 15 август и отново заминава днес за тази страна по повод откриването на подвижна руска лаборатория.“Засега още не е възможно да се прекрати напълно консумирането на големите прилепи от семейството на летящите лисици /Pteropodidae/ в африканските селца, коментира специалистът. Там живеят реликтови племена, изповядващи анимизма. Как ще им забраните да консумират прилепи, ако няма какво друго да ядат!“ Хипотезата за това, че този вид прилепи са причината за разпространението на ебола, се споделя и от други европейски учени. Сред тях е и специалистът по вирусология от Лондонския университет проф. Джон Оксфорд.Семьонов изтъква и крайно отрицателното отношение на африканците, живеещи в пустошта и горите, към лекарите, които идват, за да помогнат на пострадалите от епидемията страни. Мнозинството от местните ги считат не за лечители, а за съучастници на болестта. Семьонов има богат опит в африканските страни. Той е работил в Танзания, Намибия, Ботсвана и Зимбабве, където се е занимавал с въпросите по редотвратяване на разпространението на СПИН.

Вирусът ебола принадлежи към семейството на филовирусите. Болестта представлява тежка вирусна инфекция, съпроводена от хеморагична треска, силна слабост, мускулни болки и болки в главата и гърлото. Следва диария, нарушаване на функцията на бъбреците и на черния дроб, вътрешни и външни кръвоизливи. До 90 на сто от случаите при това заболяване завършват със смърт, припомня агенцията.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Източник на болестта ебола са прилепи, които населението консумира