Изследват влиянието на мобилните телефони върху мозъчното развитие на децата

| от |

Британски учени ще предприемат най-голямото изследване в света, за да проучат по-добре дали използването на мобилни телефони и други безжични устройства влияе върху мозъчното развитие на децата, предаде Ройтерс. Проектът SCAMP (Study of Cognition, Adolescents and Mobile Phones) ще бъде фокусиран върху когнитивните функции като запаметяване и внимание, които продължават да се развиват и в юношеските години – възрастта, когато тийнейджърите вече притежават и използват мобилни телефони.

Kids-and-cell-phones

И макар да няма убедителни доказателства, че радиовълните от мобилните телефони засягат здравето, към днешна дата повечето научни изследвания са били фокусирани върху възрастните и потенциалния риск от ракови заболявания на мозъка. Поради тази причина учените не са сигурни дали развиващите се детски мозъци са по-уязвими от тези на възрастните – отчасти защото техните нервни системи все още са в процес на развитие и отчасти защото при подрастващите кумулативното излагане през живота е много по-голямо, отколкото при възрастните. „Наличните научни изследвания към днешна дата са успокояващи и не показват връзка между излагането на действието на радиочестотни вълни от мобилните телефони и риска от рак на мозъка в краткосрочен аспект – при употреба под 10 години. Доказателствата обаче, с които разполагаме за дългосрочното използване на мобилни телефони и използването им от подрастващи, са ограничени и по-неясни“, казва Пол Елиът от лондонския Импириъл колидж. Употребата на мобилни телефони е повсеместна, като по данни на Световната здравна организация (СЗО) глобалните абонаменти са около 6,4 милиарда. Във Великобритания около 70 процента от децата между 11 и 12 години притежават мобилни телефони, като цифрата се увеличава до 90 процента към 14-годишна възраст.

Целта на учените ще бъде да изследват около 2500 деца на възраст между 11 и 12 години, проследявайки когнитивното им развитие в продължение на две години. Изследователите ще събират данни за това колко често, за каква цел и колко дълго подрастващите използват мобилни телефони, смартфони и други безжични устройства. Родителите и учениците, които приемат да участват в проекта, ще отговарят на въпроси за употребата на мобилни устройства, както и за начина на живот като цяло. Децата ще бъдат подложени на компютърни тестове за оценка на когнитивни функции като запаметяване и внимание. От СЗО отбелязват, че голям брой проучвания са извършени през последните две десетилетия, за да се оцени дали употребата на мобилни телефони представлява потенциален риск за здравето. Към днешна дата не са установени вредни ефекти. Въпреки това електромагнитните полета от мобилните телефони са класифицирани като „вероятно канцерогенни за хората“ от Международната агенция за изследване на рака и от здравната организация изтъкват необходимостта от повече и по-щателни проучвания.

 
 
Коментарите са изключени за Изследват влиянието на мобилните телефони върху мозъчното развитие на децата