Изрично съгласие за секс изисква нов закон

| от |

Нов закон в Калифорния ще задължава университетите да водят политика за предотвратяване на изнасилванията. Част от тази политика включва нов закон за изричното съгласие преди секс. Нормативната промяна беше подписана от губернатора Джери Браун през уикенда.

Според закона, наречен още „Да означава да“ ще изисква от хората да получават от партньорите си „положително, съзнателно и доброволно съгласие“, преди да се отдадат на нежни ласки под завивките. Промяната в нормативната уредба е подкрепена от президента на Сената Кевин де Леон и има за цел да ограничи сексуалното насилие в колежите и университетите в Калифорния.

В закона се посочва, че човек, който е заспал, в безсъзнание, под въздействието на алкохол или наркотици, не е в състояние да даде изричното си съгласие за секс.

Законопректът беше подкрепен от Калифорнийския университет, Калифорнийския държавен университет, Калифорнийския колеж, както и от потърпевши от сексуално насилие, които внесоха петиция при губернатора Браун.

Новият закон ще се прилага от всички висши учебни заведения, които получават държавно финансиране от щата. Те ще бъдат задължени да включат в политиката си и специални програми за превенция на сексуалното насилие./News7

 
 
Коментарите са изключени за Изрично съгласие за секс изисква нов закон