Израелски правозащитник: „Палестина и Израел подписали секретно споразумение”

| от |

Армията за отбрана на Израел започнала съкращаване на числеността на войските на границата с ивицата Газа след постигане на примирие с ХАМАС.

За това пише израелският вестник „Едиот ахронот”. Става дума за танкове и инженерна техника. Въпреки това, войските на границата с палестинския анклав все още се намират в режим на повишена бойна готовност.

Означава ли това, че сегашният въоръжен конфликт е към края си? Представяме ви мнението на палестинския политолог Атеф абу Сейф:

– Многогодишният опит на преговори с Израел показа, че Тел Авив много умела лавира. И затова примирието в ивицата Газа трябва да се смята само като временно, докато не видим реални стъпки от страна на израелските власти. А това са премахване на блокадата, откриване на граничните преходи, възстановяване на работата на морското пристанище и летището, освобождение на палестинските затворници и много други неща. Но за сега Тел Авив само протака.

От своя страна израелският правозащитник Исраел Шамир е склонен да смята, че режимът на прекратяване на огъня ще се подкрепя:

– Израелското население се умори от конфликта. Става дума не толкова за жертвите, броят на които е несравним с палестинските, колкото до постоянната атмосфера на война. Сирени, ракети, евакуация – всичко това за обикновените жители е определено натоварване. Затова има основания да се предполага, че израелското правителство е заинтересовано от подкрепата на дългосрочно примирие, за да го представи като своя победа.

Що се отнася до резултатите от конфликта, то може да се отбележи силната радикализация на израелското обществено мнение. Много израелци сега са за това, ивицата Газа да бъде изравнена със земята. На този фон в израелската върхушка се формира силна дясна опозиция по отношение на премиера Нетаняху, въпреки, че къде по-дясно опозиция от него.Въпреки това, сега премиерът се възприема едва ли не като либерална фигура. В перспектива това няма до доведе до нищо добро. В същото време, по маи данни, палестинците не се оказаха в загуба. Отделни източници съобщават за наличието на секретно приложение към договора за примирие, в което Израел обещава да премахне блокадата, да открие граничните преходи и да изтегли войските. В полза на наличието на такова секретно приложение говори един прост факт: Нетаняху се опитал да скрие от своите министри текста на договора с палестинците. Но се получило така, че с усилията на министъра на външните работи Авигдор Либерман, членовете на правителството все пак получили до него достъп. Това предизвикало скандал в правителството.

Както писа израелският вестник „Гаарец” с позоваване на йордански медии, няколко дни преди подписването на примирието, Махмуд Абас и Бинямин Нетаняху провели в Аман тайна среща. Изданието не посочва подробности.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Израелски правозащитник: „Палестина и Израел подписали секретно споразумение”