Изневяра в кралската династия разклаща трона на Елизабет II

| от |

ДНК изследване позволило на генетиците да установят автентичността на скелета на Ричард III, открит под английски паркинг, но разяснявайки петвековна мистерия, то разкрило изневяра, която поставя под съмнението възкачването на престола на някои британски монарси.

„Открихме скъсване в генетичната верига“, заяви на пресконференция в Лондон Кевин Скърър, заместник ректор на университета в Лестър, където бяха открити костите на Ричард III през 2012 г. Под „скъсване“ трябва да се разбира поява в родословното дърво на незаконно дете.

„Не знаем на какво ниво се намира скъсването…и със сигурност не твърдим, че Нейно Величество (кралица Елизабет II) не трябва да се намира на трона“, побърза да добави Скърър. Научно изследване в списание „Нейчър“ разкрива на 99,9% мистерията около изчезването на тленните останки на последния крал на Англия, загинал без да остави наследник в битката в Босуърт през 1485 г.

ДНК-то на скелета отговаря на този на двама живи потомци на сестра му Ан от Йорк. За сметка на това не е възможно да се установи връзка по мъжка линия до Джон Гаунт, първия херцог на Ланкастър и брат на прадядото на Ричард III. Оттук идва и подозрението за изневяра.

Кевин Скърър счита, че „скъсването“ в ДНК-то поражда съмнения относно легитимността на Хенри IV, Хенри V, Хенри VI и „цялата династия на Тюдорите“, започваща с Хенри VII, Хенри VIII, Едуард VI, Мери I и Елизабет I.

След дълъг спор относно избора на последния му дом Ричард III ще почива в мир от пролетта в катедралата в Лестър. /АФП.БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Изневяра в кралската династия разклаща трона на Елизабет II