Изкуствена фотосинтеза ще преобразува парниковите газове в чист въздух

| от chronicle.bg, БТА |

Американски учени откриха начин да предизвикват изкуствена фотосинтеза с нов синтетичен материал, съобщи ЮПИ.

Методът може да бъде използван едновременно за генериране на енергия и пречистване на въздуха.

„Това е голям пробив – заяви Фернандо Урибе-Ромо от екипа в университета на Централна Флорида. – Разработването на материали, които поглъщат специфичен цвят на светлината е много трудно от научна гледна точка. Що се отнася до интересите на обществото, допринасяме за разработване на технология, която ще помогне да бъдат намалени парниковите газове.“

Американските учени са използвали нов тип метал-органични рамки, които стават среда за химическа реакция, преобразуваща въглеродния двуокис в различни прости и безопасни органични съединения.

Тези материали и преди са използвани като среда за химически реакции, но досега не е съществувал материал, който може да поеме достатъчно енергия от видимата светлина, за да започне реакцията.

Сред материалите, които поглъщат енергия от видимия спектър на естествената светлина – от виолетово до червено, са платината, реният и иридият. За съжаление те са редки и скъпи. Новият композитен материал на екипа на Урибе-Робо използва титан и поглъща синята светлина.

 
 
Коментарите са изключени за Изкуствена фотосинтеза ще преобразува парниковите газове в чист въздух