Изборите в Украйна: отново ли революция?

| от |

Всички водещи украински партии оформиха списъците на кандидат-депутатите за изборите в националния парламент, които ще се състоят на 26 октомври. Върховната Рада изглежда ще бъде крайно дясна и крайно националистична.

Имайки предвид бурните събития в Украйна през последните месеци, кампанията също се очакваше да бъде шумна. Но вместо това на предизборните полета е учудващо тихо. Като че ли изходът е вече предварително известен. Битката се премести в рейтинговите агенции.

„Блокът на Петро Порошенко“ неизменно е на първо място. Прогнозират му от 25 до 37%. На тези избори ще се повтори вариантът с избирането на Петро Порошенко за президент: тогава никаква реална конкуренция нямаше и дори нямаше предизборна кампания като такава, а имаше само рейтинги, казва депутатът на Върховната Рада на Украйна Александър Голуб:

– Тази кампания няма нищо общо със свободните и демократични избори. Цели региони няма да гласуват (Донецк и Луганск с население близо 7 милиона души имат приблизително 2,5 милиона избиратели – 1/6 от цяла Украйна). А на териториите, които сега са окупирани от войските на Киев, изборите ще бъдат фалшифицирани. И в резултат мнозинство в новата Върховна Рада ще получат десните националисти.

В този парламент ще има толкова нищожен слой наистина независими и непредвзети депутати, че просто няма да им дадат възможност да работят. А имайки предвид известната наклонност на Върховната Рада към гаври, майдани и бунтове, новата Рада едва ли ще се удържи и една година, смята Голуб.

Победата на „Блока на Петро Порошенко“ е най-нужна на онези в Украйна, които все още вярват във възможността от постигане на мир и спокойствие. Все пак Петро Порошенко се съгласи с мирния план за уреждане в Донбас и е готов да започне преговори с Новорусия.

На второ и трето места, съдейки по анкетиранията, са Радикалната партия на украинския „фюрер“ Олег Ляшко и „Баткившчина“ на бившия премиер Юлия Тимошенко. Постепенно ги настига „Народният фронт“ – рожба на дистанциралите се от Юлия Тимошенко съратници: премиера Арсений Яценюк, говорителя на Върховната Рада Александър Турчинов и шефа на МВР Арсен Аваков. За кандидати те предлагат петнадесетина „полеви командири“ на украински батальони, воюващи в Донбас.

Шансовете на опозицията във Върховната Рада са призрачни, казва украинският политолог Владимир Скачко:

– Може би в някои окръзи, въпреки натиска и сплашването, ще минат и депутати, които така или иначе са представители на левите ненационалистични сили. Но като цяло в Украйна левият сегмент фактически е ликвидиран. А това рязко повишава вероятността, че вътрешнополитическият разкол в Украйна ще се задълбочи.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Изборите в Украйна: отново ли революция?