Изборите отминаха, кризата остана

| от Chronicle.bg with DW |

Проевропейските сили в Молдова спечелиха най-много гласове на местните избори. Страната обаче се намира в тежка криза, включително и финансова, породена от банков скандал с мистериозно изчезнали милиони.

Властта в местните органи на управление в Молдова вече няма да е в ръцете само на една партия – в бъдеще ще има нужда от коалиции. Според окончателните резултати, проевропейски ориентираните сили са постигнали мнозинство в 25 окръга, а социалистите и комунистите – в седем административни окръга. Битката за кметското място в столицата Кишинев ще се реши след две седмици на балотаж между сегашния кмет и заместник-председател на Либералната партия Дорин Киртоака и социалистическата му съперничка Зинаида Гречаная.

Съмнителни бизнесмени на власт

Изненадващо висок резултат получи молдовският бизнесмен Ренато Усатий в град Белци. Той е представител на новата политическа формация „Наша партия“ и събра 73 процента от гласовете. Той е противник на асоциирането на Молдова с ЕС и обича да се представя като „втори Лукашенко“. В навечерието на местните избори градската управа на Белци обяви, че ще проведе референдум за повече автономия още тази година.

Също и в град Оргеев изборите бяха спечелени още на първия тур от бизнесмен със съмнителна слава. Прокуратурата води разследване срещу Илан Шор във връзка с последния банков скандал. По данни на Централната банка, малко преди парламентарните избори през 2014 година три молдовски банки са отпуснали кредити на обща стойност 900 милиона евро, като голяма част от парите са потънали по неизвестни канали в руски банки.

Република Молдова е затънала в тежка политическа криза. Още в петък, преди изборите за местна власт, премиерът Кирил Габурич от Либерално-демократическата партия подаде оставка. Срещу него има обвинения, че е фалшифицирал документ, с чиято помощ навремето си е осигурил следване в университета. Габурич ръководеше малцинствено правителство, съставено от представители на либерал-демократите и демократите, което беше толерирано от комунистите. Третата проевропейска сила – Либералната партия – досега не участваше в управлението на страната. След доброто й представяне на местните избори в неделя, а и с оглед на това, че нейният кандидат по всяка вероятност ще спечели балотажа в Кишинев, може да се очаква, че либералите ще имат по-силни позиции в един бъдещ кабинет.

Държавен банкрут?

Оставката на премиера Габурич не остана и без финансово-политически последствия. Посещението на мисия на МВФ, която се очакваше да пристигне в страната в понеделник / 15.6./, беше отложено в последния момент. Причина за това е, че все още се бави закриването на трите молдовски банки, замесени във финансовия скандал. Повечето експерти са единодушни, че без финансова подкрепа от страна на МВФ, Молдова е застарашена от държавен банкрут.

Посланикът на ЕС в Кишинев Пика Тапиола подчерта тази загриженост и призова политиците в страната да не протакат съставянето на новото правителство. Ако Молдова не успее скоро да подпише споразумение с МВФ, икономическите последици в „краткосрочна и дългосрочна перспектива ще бъдат отрицателни“, заяви той.

 
 
Коментарите са изключени за Изборите отминаха, кризата остана