Избори в страната на застоя

| от |

Босна и Херцеговина е сложно държавно образувание с изключително раздут апарат – според Дейтънските договорености от 1995. Политиците са изпокарани, корупцията и бедността са навсякъде. И изборите няма да променят нищо. Репортаж на Дойче веле.

Малко преди изборите в Босна и Херцеговина на мода излезе нов хит – триото „Конституция“ написа нов текст по едно старо парче от времето на бивша Югославия. „Хей, малкият? Избирал ли си досега? Можеш да избереш сърбите, бошняците и хърватите, католиците, мюсюлманите и православните. Но не им вярвай – те лъжат!“ Приблизително така звучи в превод текстът на песента. И много точно отразява настроенията в Босна и Херцеговина.

Политиците в страната враждуват помежду си от години. Лидерите на трите конститутивни народа – бошняци-мюсюлмани, православни сърби и хървати-католици – работят според възможностите си един срещу друг. Преди почти 20 години Дейтънското споразумение прекрати кръвопролитията между трите етноса, но днес установените пропорции в държавното и административно управление спъват постигането на какъвто и да било напредък. Формирането на мнозинство за предприемането на реформи е невъзможно. Държавният апарат поглъща две трети от приходите. В продължение на почти две десетилетия държавните постове се раздават не според способностите, а по роднински и етнически съображения.

Далеч от европейските стандарти

Състоялите се в неделя избори няма да променят нищо в това отношение, смята политилогът Азмир Муйкич. „Всички наши политически елити провеждат националистическа политика – така мобилизират масите, за да спечелят изборите. Езикът на националистическата омраза доминираше и в предизборната борба. Управляващите говорят за европейски път, но всъщност се страхуват от него“, казва Муйкич. Той е убеден, че ако в Босна и Херцеговина бъдат въведени европейските стандарти, политическите елити ще изгубят своята власт и работа. „Те искат да запазят контрола върху своите национални територии и не желаят Босна и Херцеговина да стане мултикултурна държава. Докато това продължава, няма да има никакъв напредък.“

Бившата югославска република има четири милиона жители и площ от 51 хиляди кв.км. Но малката страна е разделена на Федерация Босна и Херцеговина, Република Сръбска, 10 кантона и окръг Бръчко. Административните разходи са огромни.

Младежката безработица надхвърля 70 процента

Последният доклад на Европейския съюз за напредъка на Босна и Херцеговина дава слаба оценка на страната. Безработицата сред младежта е около 70 процента. Държавата е пред фалит, чуждестранните инвестиции са на най-ниското си ниво, а корупцията е повсеместна. Всичко това е причина ЕС да обвинява политическите партии в липсата на воля за промени.

Която се открои за пореден път на изборите в неделя. На тях се явиха почти 70 партии или два пъти повече в сравнение с изборите през 2010 година. Но нито една от политическите сили не се концентрира върху нестабилното положение в страната и не сочи изход от кризата. Избирателната активност едва надхвърли 50-те процента – много от над трите милиона с право на глас са разочаровани от политиците. И все повече граждани на Босна и Херцеговина искат да напуснат страната.

 
 
Коментарите са изключени за Избори в страната на застоя