Избират румънски президент на втори тур

| от |

Днес в Румъния избират на втори тур президент, след като на 2 ноември никой от кандидатите не можа да събере повече от половината гласове.

Създадени са 18 900 избирателни секции,като 294 от тях са зад граница. Гласуването започва в 07.00 часа и ще продължи до 21.00 часа. Регистрираните избиратели са 18,3 млн.души.

За мястото на Траян Бъсеску, който няма право на трети мандат, един срещу друг застават действащият премиер и лидер на Социалдемократическата партия Виктор Понта и кметът на град Сибиу – етническият германец Клаус Йоханис. На първия тур преди две седмици Понта бе подкрепен от 40,44 на сто от гласоподавателите, а Йоханис – от 30,37 процента.

Като победител на днешния вот се очертава 42-годишният Понта. Той се радва на подкрепата главно на селския електорат и се очаква да извоюва 54% на балотажа, според последната анкета на институтите CURS и Avangarde. Експерти обаче предупреждават, че въпреки този аванс спрямо съперника си Клаус Йоханис, не бива да се изключват изненади. „Ключът във втория тур е в мобилизацията“, смята Кристиан Гинеа от Румънския център за европейски политики /CURS/, цитиран от АФП. „Ако избирателите от големите градове, които клонят в мненията си по-скоро към опозицията, се мобилизират, Йоханис има шанс“.

В своята предизборна кампания Клаус Йоханис постави ударението върху борбата срещу корупцията и желанието си да реформира икономическите структури в 20-милионната страна, която е на предпоследно място в ЕС по бедност, следвана само от България. През юни Румъния изпадна в рецесия, а чуждестранните инвестиции се топят поради непредвидимата фискална политика и неефикасната администрация.

Йоханис е подкрепян от Европейската народна партия и от иконата в борбата с корупцията Моника Маковей. Либералът Калин Попеску-Търичану, бивш премиер /2004-2008/, който зае трето място в първия тур на вота, обаче се обяви в подкрепа на Понта.

Победа на Виктор Понта би довела до съсредоточаване на властта в ръцете на Социалдемократическата /бивша комунистическа/ партия, която заедно с лявата коалиция разполага с голямо мнозинство в парламента. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Избират румънски президент на втори тур