Ивицата Газа: толкова нестабилно примирие

| от |

Примирието в Ивицата Газа се оказа нестабилно. От страна на палестинците отново летят ракети, от израелска територия – снаряди. Кой е започнал пръв – не е ясно, има взаимни обвинения. Споразумението за 72-часово прекратяване на огъня е под заплаха от сриване.

На 31 юли Тел Авив официално обяви, че приема предложението на САЩ и ООН за тридневно хуманитарно примирие в Ивицата Газа. Смяташе се, че споразумението ще влезе в действие в 8 ч. сутринта в петък местно време. Но само след два часа отново започнаха да се раздават взривове. По данни на арабския телевизионен канал „Ал Арабия” жертви на артилерийския обстрел на Израел срещу град Рафа в южната част на Ивицата Газа са осем палестинци. Тел Авив, на свой ред, заяви: палестинците нарушиха примирието, като изстреляха най-малко една ракета в посока на районния съвет на Ешкол.

За съгласието и на двете страни да направят „хуманитарна пауза” в конфликта и да започнат в Кайро преговори за дългосрочно уреждане обяви в нощта срещу 1 август държавният секретар на САЩ Джон Кери. Думите му потвърди високопоставен представител на ХАМАС от името на „всички фракции на палестинската съпротива”. А веднага след него – и израелският премиер Нетаняху.

Сегашният конфликт вече надмина по брой загиналите в операция „Излято олово” през 2008-2009 г., която досега се смяташе за най-кръвопролитната в конфликта между Израел и ХАМАС. За 24 дена загинаха почти 1 500 палестинци, а около 9 000 са ранени. Израел загуби над 60 войници и офицери, и трима мирни жители. А ситуацията в Ивицата Газа е просто катастрофална, казва директорът на Палестинския център по правата на човека Раджи ал-Сурани:

– Ставащото сега в Ивицата Газа може да се определи като хуманитарна катастрофа. Трябва да се отбележи, че още преди израелското нападение от условията на живот в анклава имаше какво да се желае заради блокадата. Официално това се мотивираше със стремежа ХАМАС да бъде отслабен, но преди всичко страдаха обикновените палестинци. Деветдесет процента от жителите на Ивицата Газа живеят под прага на бедността. Освен това през 2009 г. и 2012 г. Газа вече беше жертва на израелските атаки. Разрушената при тези конфликти инфраструктура така и не беше до края възстановена.

От една страна, изглежда очевидно, че Израел не може да търпи ракетни атаки на територията си – и отвръща със сила. От друга страна, проблемите на палестинския анклав вече много дълго остават нерешени. И, както заяви тези дни палестинският посланик в Русия Фаед Мустафа, изстрелването на самоделни ракети от страна на Палестина е политическа демонстрация, че народът не се е покорил. Според дипломата броят на жертвите и техният мащаб и от двете страни ясно показва кой се защитава, а кой напада.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Ивицата Газа: толкова нестабилно примирие

Повече информация Виж всички