Иван Искров: КТБ ще отвори след политическо решение

| от |

Без политическо решение по въпроса Корпоративна търговска банка /КТБ/ няма и не може да има отваряне на банката. Това заяви пред БНТ управителят на Българската народна банка /БНБ/ Иван Искров.

Искров признава, че политиците са абсолютно прави, когато казват, че банковият надзор и Централната банка са независими институции и те отговарят за надзора върху платежни системи, върху банкова система и ред други операции. Според него в случая, обаче, не ставало дума за банков надзор. „В случая става въпрос за преструктуриране на една изпаднала в тежко състояние търговска банка и нейната по-малка дъщерна банка така, както се случи в цяла Западна Европа и САЩ“, заявява той и добавя: „Няма как да избягат от своята отговорност политиците, тъй като това наистина не е отговорност на Централната банка“.

Според него КТБ не можела да бъде отворена само със субсидията на БНБ, а не защото Българската народна банка не искала това. Искров отново повтори, че това не е било възможно никъде в света.

На въпрос защо още от самото начало надзорът не е бил в максималния срок, а се наложи впоследствие той да бъде удължен от три месеца, управителят на БНБ отсича: „Ами не е необходимо“. Той отново прехвърля топката в полето на политиците. „Много от процесите се забавиха поради независещи от нас причини. Например, вие знаете, че с подкрепата на парламентарно представените сили в 42-то народно събрание, ние и правителството разработихме различни варианти за отваряне под някаква форма на КТБ. Първоначално идеята беше да се одържави, за да може много бързо да се отвори. Но след като видяхме, че има изключително висока несигурност по отношение на активите на КТБ, след десетдневната проверка на одиторите, тогава предложихме добре известния на запад вариант разделяне на добра и лоша банка“, казва Искров и отново добавя, че нещата са се случвали „по независещи от нас причини, колкото и да не им харесва на политиците, когато го казвам“.

Едновременно с това той не иска да казва кой е виновен и кой не. „Аз знам какво е правил Иван Искров, какво е правил управителният съвет на централната банка, какви решения сме правили и знам кой какви решения е подкрепил и какво не подкрепи. А, иначе, не бих желал да влизам в ролята на обвинител“, заявява Искров.

„Това, което искам да кажа е, че без политическо решение по въпроса КТБ, няма и не може да има отваряне на банката. Единственият, и все по-теоретичен за нас вариант е, сегашните акционери да дойдат и да изсипят една торба пари в размер на 6,5 милиарда и да ги преведат по сметките на централната банка, съответно, да попълнят капитала след завършване на оценката и ние да отворим банката. Но вие самите знаете, че и един изключително сериозен акционер с добър имидж, чийто имидж ние се опитваме да пазим , това е държавният резервен фонд на султана Оман, от самото начало та и до назначаването на специалния им консултант EPIC от Виена, те също говорят за държавна помощ. Това също няма как да мине без решение на правителството, подкрепено със съответните правомощия и решения на Народното събрание“, добавя той.

Управителят на БНБ отхвърля информацията, която се разпространява в медиите и социалните мрежи за негови лични взаимоотношения с КТБ. „Искам пак да заявя, че никога не съм имал взаимоотношения с Корпоративна търговска банка или с нейната дъщерна Търговска банка „Виктория“, нито съм държал депозити“, заявява Искров.

Той отрича да е бил марионетка, както го определи в четвъртък мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев в Белград. „Никога не съм бил лична марионетка, всичките ми действия са публични и са подчинени на закона“, твърди Искров.

„Аз не искам да казвам кой е виновен и кой не е. Аз знам какво е правил Иван Искров, какво е правил управителният съвет на Централната банка, какви решения сме предлагали и знам кой какви решения подкрепи. А, иначе, не бих желал да влизам в ролята на обвинител или пък да изказвам някакви благодарности. Това, което искам да кажа е, че без политическо решение по въпроса КТБ, няма и не може да има отваряне на банката. Единственият, и все по-теоретичен за нас вариант е, сегашните акционери да дойдат и да изсипят една торба пари в размер на 6,5 милиарда и да ги преведат по сметките на Централната банка, съответно, да попълнят капитала след завършване на оценката и ние да отворим банката. Но вие самите знаете, че и един изключително сериозен акционер с добър имидж, това е държавният резервен фонд на султана Оман, от самото начало та и до назначаването на специалния им консултант EPIC от Виена, те също говорят за държавна помощ. Това също няма как да мине без решение на правителството, подкрепено със съответните правомощия и решения на Народното събрание“, заяви Искров.

Искров подчерта, че е изключително важна и ролята на медиите. По думите му от 20 юни досега са публикувани 27 прессъобщения на страницата на БНБ, от които 22 са прессъобщенията, касаещи работа на квестори, КТБ, „Виктория“, решения на Управителния съвет и т.н. Така че всичко е оповестено и аз не виждам причина отново да го преповтарям, каза той и препоръча да се четат въпросните съобщения.

Гуверньорът отново подчерта, че „БНБ от самото начало в консултациите с Европейската комисия и правителството на България по това време предложи вариант за решение. След като политиците не намериха – в остра предизборна конфронтация тогава, желание да подкрепят такова предложение, ние продължихме по реда, който стриктно е записан в закона за кредитните институции. Ние не можем да надскачаме закона, ние не можем да правим нещо различно от това, което е описано в закона. А то е това, което се прави от квесторите“, заяви Искров. Той добави, че БНБ не се е бавила по въпроса за КТБ имало е забавяне на квесторите по независещи от тях причини.

Той цитира и прессъобщението от 11 юли. „Ние когато обявихме резултатите от междинния одит, изрично казахме, че одиторите не можаха да си свършат работата поради липса или непълна информация по кредитен портфейл от порядъка на 3,5 млрд. лева, над 60% от кредитния портфейл. За да ме разберат вашите зрители бих могъл да ви дам един пример. Представете си, че си продавате къщата, каните ме да купя къщата. Искате да купя къщата, но в същото време пет стаи са заключени, не ме допускате да ги огледам, не ми давате нотариален акт, не ми давате скица на имота. Ами как мога да направя оценка на къщата ви и да сключа сделка с вас? Горе-долу така се случи с квесторите. Те бяха изправени пред ситуация да търсят допълнителен човешки ресурс и през целия август да се опитват да възстановят липсващата част от кредитния портфейл, която да може да бъде оценена от одиторите и до 20 октомври, следващия месец, да имаме крайната одитна оценка. Това са реалните факти и не знам защо т. нар. експерти – аз го слагам в кавички – обикалящи студия и даващи интервюта, винаги забравят“, каза управителят на БНБ.

На въпроса дали е истина, че много голям процент – близо 90% от кредитополучателите на КТБ , са свързани лица, Искров поясни, че не би искал да влиза в конкретни цифри, тъй като докладът може да бъде прочетен в интернет като от него е изчистена онази информация, която представлява банкова тайна – отделни фирми, лица и т. н. „Но, разбира се, това, което те са написали, говори за такива неща в КТБ. И, съответно, те не са случайни хора, те са добри професионалисти и след като са го написали си носят отговорност, уточни Искров.

На въпрос възможен ли е фалит на КТБ, Искров заявява, БНБ и той като управител винаги е смятал, че „КТБ с толкова много клиенти, чиито пари са блокирани, трябва да бъде по най-бързия начин да бъде оздравена“. „Не случайно работехме и събота и неделя цял месец, имахме припаднали момичета на компютрите. Неслучайно вашите колеги от другите медии снимаха влизащи и излизащи тука банкери, народни представители, други експерти в съботни и неделни дни в централната сграда. Така или иначе това не се случи. Дали ще се случи, това също не зависи от централната банка, а зависи от разговорите между заявилите желание за оздравяване акционери, представлявани от EPIC, и българското финансово министерство. Съответно зависи дали ще се получи и парламентарна подкрепа за евентуално положително становище на българското правителство. Ако те не получат такава подкрепа, очевидно е, че не Централната банка може да взема решение как да се разпорежда с парите на данъкоплатеца. Разбира се, това е възможно решение и добро решение за всички вложители, но във всички случаи, използвам интервюто, за да напомня отново, че не трябва да има никакви притеснения при застрахованите вложители. Може да се забавиха нещата по независещи от нас и Фонда за гарантиране на влоговете причини, но те са гарантирани и ще получат своите пари. Но дори и в този случай, ако се стигне до отнемане на лиценз и изплащане на гарантираните депозити, което винаги сме считали, че е най-лошият вариант, но пак казвам, че не зависи от Централната банка, отново ще има намеса и произнасяне на политическите сили, които ще влязат в 43-тото Народно събрание. Защо? Защото всички ние знаем, че в крайна сметка това е ангажимент на държавата и държавата ще допълни тези около 1.6 млрд. лв., които са необходими над събраните във фонда, за да се изплатят всички гарантирани депозити, така че хората трябва да бъдат спокойни“, каза Искров.

Искров призна, че не е приятно, когато пред БНБ има протестиращи и посочи, че се знае кой организира протестите. „Името се знае кой ги организира, но този, който ги организира, ги води на неправилното място. Не пред Централната банка трябва да протестират, а да протестират пред сградите на тези, които доведоха до тези събития и попречиха банката да бъде бързо отворена“, каза гуверньорът, но не уточни кого има предвид.

На въпрос дали БНБ може да компенсира хората с пълния размер на депозитите и дали са гарантирани действително влоговете до 196 хиляди лв. Искров отговаря, че това не е въпрос, на който може да отговори Централната банка. „Политическата воля над заложеното от закона, ще се изрази от политическите сили, които ще бъдат избрани от нас в 43-тото Народно събрание. Това, което казва сега действащият закон е, че при отнемане на лиценз, Фондът за гарантиране на влоговете, в 20-дневен срок, трябва да избере банка, чрез която да изплати всички гарантирани депозити до 196 хиляди лв.“, подчерта Искров. „Използвам случая, тъй като има и много недобронамерени експерти, включително и някои експертни съвети, които се проявиха и които твърдят, че имало много инструменти, БНБ не си вършила работата и можела да отвори банката. Използвам случая да кажа, че един от инструментите, за които говорят, например замяна на негарантираната част над 196 хил. лв. С някакви акции или финансови инструменти, това не е възможно по сега действащото законодателство. Ако считат, че това може да се случи, би трябвало да напишат писмо до управителя“, коментира Искров.

За исканата му оставка от различни политически среди Искров заяви, че „очаква с облекчение 43-тото НС дотолкова, доколкото цялото общество се нуждае от успокоение“. Надавам 43-тото НС и хората, които изберем там, да бъдат малко по-разумни от 42-рото, а що се касае до поста на управител, това дали ще си подам оставката или не, е личен въпрос, който зависи от мен и аз винаги съм казвал, че зная да нося отговорност, уточни той. „Ако преценя, че искам да нося отговорност, искам да спя по-спокойно, да бъда по-свободен, да не нося отговорността пред обществото, ще ви информирам всички вас чрез мотивирано писмо. Що се касае до, бих казал изцепките на някои кандидат-депутати, заканващи се на управителя на БНБ, че ще го сменят, бих искал да им кажа, че тези неща са много ясно уредени в Закона за БНБ. Препоръчвам им да го прочетат. И нещо повече – да прочетат и седящия над него закон. Това е Законът за функциониране и да видят там как се освобождава управител и какви са последствията“, отвърна Искров и отново повтори, че би искал да се намери най-доброто решение за КТБ. „И аз, и моите заместници, и другите членове на УС, и другите директори, които работят тук ежедневно и многочасово, искаме да се намери най-доброто решение за групата КТБ и нейните клиенти“, заяви той.

За себе си коментира, че не се притеснява от нищо, което е свършил и което е направил за банката, в която работи през тези 11 години. „Правили сме всичко възможно, за да може всички вие, 7,5 млн. българи, да спите спокойно. И доказахме, че се справяме добре. Не може заради една случка с една по-особена банка, както я нарече един висш държавен представител, да се зачеркне всичко“, заяви Искров и се аргументира със свършеното от БНБ за последните години.

„КТБ е извънреден случай. Банковият сектор с изключение между 20 и 29 юни, когато абсолютно изкуствено създадено напрежение, за които допринесоха и медиите, и политиците с техните непременени изказвания“, каза Искров. В отговор на въпрос той заяви, че „тогава абсолютно изкуствено беше нагнетено напрежение в българския банков сектор и конкретни банки. За щастие нещата се разминаха и още от юли виждаме възстановяване на доверието и отново нарастване на депозитите. „Предварителните данни, които аз мога като управител да издам 2-3 дни предварително, тъй като се обработват, за да бъдат публикувани, ще видите още следващата седмица, че нарастват драстично депозитите в банковата система и през август с над 1 млрд. лв. Така че системата работи, банките ако страдат от нещо, то е от липсата на добри проекти, които да финансират“, обобщи Искров.

На въпроса кои са ювелирите на тази операция срещу КТБ, както главният прокурор Сотир Цацаров определи случая КТБ, Искров заяви, че знае много неща. “ Знаете, че управителят е един от най-информираните хора в България. Виждам ги и аз, като главния прокурор, тези ювелири почти всеки ден в сутрешните блокове и някои от тях във вестниците, но не бих желал да влизам в конкретика. Още повече, че главният прокурор винаги разполага с методите на досъдебното производство, така че той има повече информация и няма, причина да се съмнявам в това, което е казал“, посочи Искров.

Той уточни, че според него не е в компетенциите на БНБ да знае и дали ЕК ще започне наказателна процедура срещу България. „Не е в компетенциите на Централната банка кога да се плащат депозитите. Ако имате някакви въпроси, би трябвало да ги зададете на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете. Това, което мога да кажа е и вече е казано е в писмото от мен и на служебния министър на финансите Румен Порожанов до генералния директор на „Вътрешен пазар“, ясно сме обяснили какво е нашето законодателство. Това, че чиновници в комисията имат друго виждане, нека го обосноват, нека да седнем и да дискутираме, ако пък ЕК не се разбере със страната, няма нищо страшно. Затова има съд в Люксембург, който решава кой е крив и кой е прав. Ако пък реши, че те са прави, пак ще кажа – следващото НС и правителство ще имат възможността да поправят Закона за гарантиране на влоговете. Но към днешна дата, това искам да се знае и да не се притесняват хората, да пишат писма и да протестират е, че законодателството е ясно – Фондът за гарантиране на влоговете започва да изплаща гарантираната част в 20- дневен срок след отнемане на лиценза на баката. Дали ще се случа това с КТБ и ТБ „Виктория“ е рано да се каже. Имаме заявени желание от страната на сегашните акционери. Има и политици, които ще се произнесат дали ще има държавна помощ и тогава ще се реши“, заключи гуверньорът на БНБ. /БГНЕС

 
 

Дрю Баримор и нейното съвършено копие

| от |

През 1982 година малката Дрю Баримор е очарователна в ролята си в „Извънземното“.

Години по-късно тя вече е зряла жена, която има собствени деца. Една от дъщерите й обаче може спокойно да играе в римейк на филма, тъй като е наистина много прилича на майка си.

Малката Франки навършва 3 години през 2017-а. Скоро тя се появи с майка си на събитие и всички бяха удивени от приликата между двете.
Сравнете и преценете сами:

дрю баримор
Франки Баримор Копелман е родена на 22 април 2014 година. Тя е второто дете на Дрю от бившия й съпруг Уил Копелман. Когато тя се роди, Баримор каза, че е искала по-голямата й дъщеря Олив да си има брат или сестра, защото самата актриса не е имала подобно детство.

„Олив обича Франки и просто иска да е с нея през цялото време. Иска да я храни. Много й харесва“, разказва Баримор.

Това не е първото дете, което прилича толкова много на майка си. Има цяла поредица звездни деца, взели най-красивите черти на родителите си. Можете да видите повече за тях тук.

 
 

Как да кажем „Наздраве!“ на 50 езика

| от chronicle.bg |

Все по-лесно е да стигнем до другия край на света и да създадем нови приятелства. А думичката „Наздраве“, докато вдигате тост с традиционна местна напитка отваря много врати.

На много места по света можете да използвате английската дума “Cheers!”. Ето как да кажете „Наздраве“ на други 49 езика.

Език            Пише се        Произнася се

Африканс  Gesondheid  Ge-sund-hate
Албански   Gëzuar          Geh-zoo-ah
Арабски(Египет) فى صحتك:  Fe sahetek
Aрменски Կէնաձդ  Genatzt
Азербайджански Nuş olsun Nush ohlsun
Босненски Živjeli Zhee-vi-lee
Бирмански Aung myin par say Au-ng my-in par say
Каталунски Salut Sah-lut
Chamorro (Гуам) Biba Bih-bah
Китайски (Mandarin) 干杯 gān bēi Gan bay
Хърватски Živjeli / Nazdravlje Zhee-ve-lee / Naz-dra-vlee
Чешки Na zdravi Naz-drah vi
Датски Skål Skoal
Нидерлански Proost Prohst
Естонски Terviseks Ter-vih-sex
Филипински Mabuhay Mah-boo-hay
Финландски Kippis Kip-piss
Френски Santé / A la votre Sahn-tay / Ah la vo-tre
Галисийски Salud Saw-lood
Немски Prost / Zum wohl Prohst / Tsum vohl
Гръцки ΥΓΕΙΑ Yamas
Хавайски Å’kålè ma’luna Okole maluna
Иврит לחיים L’chaim
Исландски Skál Sk-owl
Ирландски Sláinte Slawn-cha
Италиански Salute / Cin cin Saw-lutay / Chin chin
Японски 乾杯 Kanpai  Kan-pie
Корейски 건배 Gun bae
Латвийски Priekā / Prosit Pree-eh-ka / Proh-sit
Литовски į sveikatą Ee sweh-kata
Македонски На здравје Na zdravye
Монголски Эрүүл мэндийн төлөө / Tulgatsgaaya ErUHl mehdiin toloo / Tul-gats-gAH-ya
Норвежки Skål Skawl
Полски Na zdrowie Naz-droh-vee-ay
Португалски Saúde Saw-OO-de
Румънски Noroc / Sanatate No-rock / Sahn-atate
Руски Будем здоровы / На здоровье Budem zdorovi/ Na zdorovie
Сръбски živeli Zhee-ve-lee
Словашки Na zdravie Naz-drah-vee-ay
Словенски Na zdravje  Naz-drah-vee
Испански Salud Sah-lud
Шведски Skål Skawl
Тайландски Chok dee Chok dee
Турски Şerefe Sher-i-feh
Украински будьмо Boodmo
Виетнамски Dô / Vô / Một hai ba, yo  Jou / Dzo/ Moat hi bah, yo
Уелски Iechyd da Yeh-chid dah
Идиш Sei gesund Say geh-sund

Унгарски Egészségedre или Fenékig  Egg-esh ay-ged-reh Fehn-eh-keg

 
 

Gorillaz пускат нов албум през април

| от chronicle.bg |

Виртуалната група Gorillaz обяви, че новият им албум „Humanz“ ще излезе на 28 април, съобщава БТА.

 Те вече пуснаха клип и сингъл към него.

Бандата е експериментален проект на Деймън Олбърн, бивш певец на Blur, един от емблематичните състави на движението „брит поп“. Това ще бъде първи албум на Gorillaz  след 2011 година.

Групата също обяви, че днес ще изнесе концерт в Лондон за всички фенове, които предварително си бяха поръчали новия й албум. Тя направи дарение за „Белите каски“, които провеждат хуманитарни дейности в Сирия.

Gorillaz  представиха „Saturnz Barz“ – новия сингъл от предстоящата тава, в който има микс от рок, хип-хоп и реге. Клипът, както обичайно, бе с характерните им анимационни герои, които се озовават в къща, населена с духове.

В новия албум на Gorillaz са включени 14 парчета.

|

Gorillaz – Andromeda

 
 

CHR хороскоп: Внимавайте с емоционалните изказвания

| от Селена Астро |

Седмичен астрологичен обзор (от 27.03. до 02.04.)

В понеделник Луната ще преминава през знака Риби. Заради това й разположение е възможно да не сме достатъчно практични и ефективни в работа и отмятането на ангажиментите ни. Много е вероятно нещата, които правим да се объркват и забавят. Добре е да отложим сериозната работа за дните след четвъртък и ако имаме възможност да се отдадем на творчески занимания, спа- или водни процедури.

Най не във форма ще бъдат подвижните знаци Риби, Стрелец, Близнаци и Дева, както и  хората с лични планети или асцендент в тези знаци. Tе ще са много емоционални и не е изключено да влошат драстично отношенията си с хора от обкръжението им, заради не добре премислени изказвания или реакции.

Добре е също така да са внимателни, докато вършат задачите си, понеже има риск заради припряността им да допуснат грешки от невнимание.

Вторник и сряда Луната ще преминава през знака Овен, като във вторник в 05.00 часа сутринта ще настъпи новолуние в същия знак.

Тогава движението на Луната ще съвпадне с това на Слънцето.

През двата дни около новолунието е много вероятно да сме доста едностранчиви и фиксирани в собствената гледна точка. Преценката ни няма да е много трезва и е важно да не стартираме важни проекти и да не изясняваме отношения със заобикалящите.

Периодът е изключително подходящ за правене на равносметка и изготвяне на правилна стратегия за бъдещи действия.

Най-напрегнати ще бъдат тези два дни за кардиналните знаци Овен, Рак, Козирог и Везни, както и за хората с лични планети или асцендент в тези знаци. При тях са вероятни неразбирателства с околните и възникване на разправии за незначителни неща. Добре е тези знаци да внимават да не преекспонират нормалните житейски ситуации и да не приемат думите и действията на другите на живот и смърт. Важно е да се стараят да са умерени и търпеливи при общуването си със заобикалящите.

Четвъртък и петък Луната ще преминава през знака на Телеца, което ще направи тези два дни подходящи  за кулинарни занимания, разпределение на бюджета, преразглеждане на ценностите и установяване на приоритети.

Не е изключено да сме доста взискателни, както към себе си, така и към останалите.

Поради тази причина е важно да успеем да намерим начин да се отпуснем и поглезим.

Най-комфортно и в кожата си през тези дни ще се чувстват земните знаци Телец, Козирог и Дева, както и хората с лични планети или асцендент в тези знаци. При тях е възможен значителен пробив във важна за тях сфера, както и постигане на признание от околните, както в личен, така и в професионален план.

Събота и неделя Луната ще се намира в знака Близнаци, което й разположение ще направи уикендът подходящ за активно общуване с другите, попиване на информация от различни източници и кратки пътувания.

Тези два дни ще са най-успешни за въздушните знаци Водолей, Везни и Близнаци, както и за хората с лични планети или асцендент в тези знаци. При тях се очакват големи личностни или професионални успехи, както и значителен напредък във важна за тях сфера.