Иван Искров: КТБ ще отвори след политическо решение

| от |

Без политическо решение по въпроса Корпоративна търговска банка /КТБ/ няма и не може да има отваряне на банката. Това заяви пред БНТ управителят на Българската народна банка /БНБ/ Иван Искров.

Искров признава, че политиците са абсолютно прави, когато казват, че банковият надзор и Централната банка са независими институции и те отговарят за надзора върху платежни системи, върху банкова система и ред други операции. Според него в случая, обаче, не ставало дума за банков надзор. „В случая става въпрос за преструктуриране на една изпаднала в тежко състояние търговска банка и нейната по-малка дъщерна банка така, както се случи в цяла Западна Европа и САЩ“, заявява той и добавя: „Няма как да избягат от своята отговорност политиците, тъй като това наистина не е отговорност на Централната банка“.

Според него КТБ не можела да бъде отворена само със субсидията на БНБ, а не защото Българската народна банка не искала това. Искров отново повтори, че това не е било възможно никъде в света.

На въпрос защо още от самото начало надзорът не е бил в максималния срок, а се наложи впоследствие той да бъде удължен от три месеца, управителят на БНБ отсича: „Ами не е необходимо“. Той отново прехвърля топката в полето на политиците. „Много от процесите се забавиха поради независещи от нас причини. Например, вие знаете, че с подкрепата на парламентарно представените сили в 42-то народно събрание, ние и правителството разработихме различни варианти за отваряне под някаква форма на КТБ. Първоначално идеята беше да се одържави, за да може много бързо да се отвори. Но след като видяхме, че има изключително висока несигурност по отношение на активите на КТБ, след десетдневната проверка на одиторите, тогава предложихме добре известния на запад вариант разделяне на добра и лоша банка“, казва Искров и отново добавя, че нещата са се случвали „по независещи от нас причини, колкото и да не им харесва на политиците, когато го казвам“.

Едновременно с това той не иска да казва кой е виновен и кой не. „Аз знам какво е правил Иван Искров, какво е правил управителният съвет на централната банка, какви решения сме правили и знам кой какви решения е подкрепил и какво не подкрепи. А, иначе, не бих желал да влизам в ролята на обвинител“, заявява Искров.

„Това, което искам да кажа е, че без политическо решение по въпроса КТБ, няма и не може да има отваряне на банката. Единственият, и все по-теоретичен за нас вариант е, сегашните акционери да дойдат и да изсипят една торба пари в размер на 6,5 милиарда и да ги преведат по сметките на централната банка, съответно, да попълнят капитала след завършване на оценката и ние да отворим банката. Но вие самите знаете, че и един изключително сериозен акционер с добър имидж, чийто имидж ние се опитваме да пазим , това е държавният резервен фонд на султана Оман, от самото начало та и до назначаването на специалния им консултант EPIC от Виена, те също говорят за държавна помощ. Това също няма как да мине без решение на правителството, подкрепено със съответните правомощия и решения на Народното събрание“, добавя той.

Управителят на БНБ отхвърля информацията, която се разпространява в медиите и социалните мрежи за негови лични взаимоотношения с КТБ. „Искам пак да заявя, че никога не съм имал взаимоотношения с Корпоративна търговска банка или с нейната дъщерна Търговска банка „Виктория“, нито съм държал депозити“, заявява Искров.

Той отрича да е бил марионетка, както го определи в четвъртък мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев в Белград. „Никога не съм бил лична марионетка, всичките ми действия са публични и са подчинени на закона“, твърди Искров.

„Аз не искам да казвам кой е виновен и кой не е. Аз знам какво е правил Иван Искров, какво е правил управителният съвет на Централната банка, какви решения сме предлагали и знам кой какви решения подкрепи. А, иначе, не бих желал да влизам в ролята на обвинител или пък да изказвам някакви благодарности. Това, което искам да кажа е, че без политическо решение по въпроса КТБ, няма и не може да има отваряне на банката. Единственият, и все по-теоретичен за нас вариант е, сегашните акционери да дойдат и да изсипят една торба пари в размер на 6,5 милиарда и да ги преведат по сметките на Централната банка, съответно, да попълнят капитала след завършване на оценката и ние да отворим банката. Но вие самите знаете, че и един изключително сериозен акционер с добър имидж, това е държавният резервен фонд на султана Оман, от самото начало та и до назначаването на специалния им консултант EPIC от Виена, те също говорят за държавна помощ. Това също няма как да мине без решение на правителството, подкрепено със съответните правомощия и решения на Народното събрание“, заяви Искров.

Искров подчерта, че е изключително важна и ролята на медиите. По думите му от 20 юни досега са публикувани 27 прессъобщения на страницата на БНБ, от които 22 са прессъобщенията, касаещи работа на квестори, КТБ, „Виктория“, решения на Управителния съвет и т.н. Така че всичко е оповестено и аз не виждам причина отново да го преповтарям, каза той и препоръча да се четат въпросните съобщения.

Гуверньорът отново подчерта, че „БНБ от самото начало в консултациите с Европейската комисия и правителството на България по това време предложи вариант за решение. След като политиците не намериха – в остра предизборна конфронтация тогава, желание да подкрепят такова предложение, ние продължихме по реда, който стриктно е записан в закона за кредитните институции. Ние не можем да надскачаме закона, ние не можем да правим нещо различно от това, което е описано в закона. А то е това, което се прави от квесторите“, заяви Искров. Той добави, че БНБ не се е бавила по въпроса за КТБ имало е забавяне на квесторите по независещи от тях причини.

Той цитира и прессъобщението от 11 юли. „Ние когато обявихме резултатите от междинния одит, изрично казахме, че одиторите не можаха да си свършат работата поради липса или непълна информация по кредитен портфейл от порядъка на 3,5 млрд. лева, над 60% от кредитния портфейл. За да ме разберат вашите зрители бих могъл да ви дам един пример. Представете си, че си продавате къщата, каните ме да купя къщата. Искате да купя къщата, но в същото време пет стаи са заключени, не ме допускате да ги огледам, не ми давате нотариален акт, не ми давате скица на имота. Ами как мога да направя оценка на къщата ви и да сключа сделка с вас? Горе-долу така се случи с квесторите. Те бяха изправени пред ситуация да търсят допълнителен човешки ресурс и през целия август да се опитват да възстановят липсващата част от кредитния портфейл, която да може да бъде оценена от одиторите и до 20 октомври, следващия месец, да имаме крайната одитна оценка. Това са реалните факти и не знам защо т. нар. експерти – аз го слагам в кавички – обикалящи студия и даващи интервюта, винаги забравят“, каза управителят на БНБ.

На въпроса дали е истина, че много голям процент – близо 90% от кредитополучателите на КТБ , са свързани лица, Искров поясни, че не би искал да влиза в конкретни цифри, тъй като докладът може да бъде прочетен в интернет като от него е изчистена онази информация, която представлява банкова тайна – отделни фирми, лица и т. н. „Но, разбира се, това, което те са написали, говори за такива неща в КТБ. И, съответно, те не са случайни хора, те са добри професионалисти и след като са го написали си носят отговорност, уточни Искров.

На въпрос възможен ли е фалит на КТБ, Искров заявява, БНБ и той като управител винаги е смятал, че „КТБ с толкова много клиенти, чиито пари са блокирани, трябва да бъде по най-бързия начин да бъде оздравена“. „Не случайно работехме и събота и неделя цял месец, имахме припаднали момичета на компютрите. Неслучайно вашите колеги от другите медии снимаха влизащи и излизащи тука банкери, народни представители, други експерти в съботни и неделни дни в централната сграда. Така или иначе това не се случи. Дали ще се случи, това също не зависи от централната банка, а зависи от разговорите между заявилите желание за оздравяване акционери, представлявани от EPIC, и българското финансово министерство. Съответно зависи дали ще се получи и парламентарна подкрепа за евентуално положително становище на българското правителство. Ако те не получат такава подкрепа, очевидно е, че не Централната банка може да взема решение как да се разпорежда с парите на данъкоплатеца. Разбира се, това е възможно решение и добро решение за всички вложители, но във всички случаи, използвам интервюто, за да напомня отново, че не трябва да има никакви притеснения при застрахованите вложители. Може да се забавиха нещата по независещи от нас и Фонда за гарантиране на влоговете причини, но те са гарантирани и ще получат своите пари. Но дори и в този случай, ако се стигне до отнемане на лиценз и изплащане на гарантираните депозити, което винаги сме считали, че е най-лошият вариант, но пак казвам, че не зависи от Централната банка, отново ще има намеса и произнасяне на политическите сили, които ще влязат в 43-тото Народно събрание. Защо? Защото всички ние знаем, че в крайна сметка това е ангажимент на държавата и държавата ще допълни тези около 1.6 млрд. лв., които са необходими над събраните във фонда, за да се изплатят всички гарантирани депозити, така че хората трябва да бъдат спокойни“, каза Искров.

Искров призна, че не е приятно, когато пред БНБ има протестиращи и посочи, че се знае кой организира протестите. „Името се знае кой ги организира, но този, който ги организира, ги води на неправилното място. Не пред Централната банка трябва да протестират, а да протестират пред сградите на тези, които доведоха до тези събития и попречиха банката да бъде бързо отворена“, каза гуверньорът, но не уточни кого има предвид.

На въпрос дали БНБ може да компенсира хората с пълния размер на депозитите и дали са гарантирани действително влоговете до 196 хиляди лв. Искров отговаря, че това не е въпрос, на който може да отговори Централната банка. „Политическата воля над заложеното от закона, ще се изрази от политическите сили, които ще бъдат избрани от нас в 43-тото Народно събрание. Това, което казва сега действащият закон е, че при отнемане на лиценз, Фондът за гарантиране на влоговете, в 20-дневен срок, трябва да избере банка, чрез която да изплати всички гарантирани депозити до 196 хиляди лв.“, подчерта Искров. „Използвам случая, тъй като има и много недобронамерени експерти, включително и някои експертни съвети, които се проявиха и които твърдят, че имало много инструменти, БНБ не си вършила работата и можела да отвори банката. Използвам случая да кажа, че един от инструментите, за които говорят, например замяна на негарантираната част над 196 хил. лв. С някакви акции или финансови инструменти, това не е възможно по сега действащото законодателство. Ако считат, че това може да се случи, би трябвало да напишат писмо до управителя“, коментира Искров.

За исканата му оставка от различни политически среди Искров заяви, че „очаква с облекчение 43-тото НС дотолкова, доколкото цялото общество се нуждае от успокоение“. Надавам 43-тото НС и хората, които изберем там, да бъдат малко по-разумни от 42-рото, а що се касае до поста на управител, това дали ще си подам оставката или не, е личен въпрос, който зависи от мен и аз винаги съм казвал, че зная да нося отговорност, уточни той. „Ако преценя, че искам да нося отговорност, искам да спя по-спокойно, да бъда по-свободен, да не нося отговорността пред обществото, ще ви информирам всички вас чрез мотивирано писмо. Що се касае до, бих казал изцепките на някои кандидат-депутати, заканващи се на управителя на БНБ, че ще го сменят, бих искал да им кажа, че тези неща са много ясно уредени в Закона за БНБ. Препоръчвам им да го прочетат. И нещо повече – да прочетат и седящия над него закон. Това е Законът за функциониране и да видят там как се освобождава управител и какви са последствията“, отвърна Искров и отново повтори, че би искал да се намери най-доброто решение за КТБ. „И аз, и моите заместници, и другите членове на УС, и другите директори, които работят тук ежедневно и многочасово, искаме да се намери най-доброто решение за групата КТБ и нейните клиенти“, заяви той.

За себе си коментира, че не се притеснява от нищо, което е свършил и което е направил за банката, в която работи през тези 11 години. „Правили сме всичко възможно, за да може всички вие, 7,5 млн. българи, да спите спокойно. И доказахме, че се справяме добре. Не може заради една случка с една по-особена банка, както я нарече един висш държавен представител, да се зачеркне всичко“, заяви Искров и се аргументира със свършеното от БНБ за последните години.

„КТБ е извънреден случай. Банковият сектор с изключение между 20 и 29 юни, когато абсолютно изкуствено създадено напрежение, за които допринесоха и медиите, и политиците с техните непременени изказвания“, каза Искров. В отговор на въпрос той заяви, че „тогава абсолютно изкуствено беше нагнетено напрежение в българския банков сектор и конкретни банки. За щастие нещата се разминаха и още от юли виждаме възстановяване на доверието и отново нарастване на депозитите. „Предварителните данни, които аз мога като управител да издам 2-3 дни предварително, тъй като се обработват, за да бъдат публикувани, ще видите още следващата седмица, че нарастват драстично депозитите в банковата система и през август с над 1 млрд. лв. Така че системата работи, банките ако страдат от нещо, то е от липсата на добри проекти, които да финансират“, обобщи Искров.

На въпроса кои са ювелирите на тази операция срещу КТБ, както главният прокурор Сотир Цацаров определи случая КТБ, Искров заяви, че знае много неща. “ Знаете, че управителят е един от най-информираните хора в България. Виждам ги и аз, като главния прокурор, тези ювелири почти всеки ден в сутрешните блокове и някои от тях във вестниците, но не бих желал да влизам в конкретика. Още повече, че главният прокурор винаги разполага с методите на досъдебното производство, така че той има повече информация и няма, причина да се съмнявам в това, което е казал“, посочи Искров.

Той уточни, че според него не е в компетенциите на БНБ да знае и дали ЕК ще започне наказателна процедура срещу България. „Не е в компетенциите на Централната банка кога да се плащат депозитите. Ако имате някакви въпроси, би трябвало да ги зададете на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете. Това, което мога да кажа е и вече е казано е в писмото от мен и на служебния министър на финансите Румен Порожанов до генералния директор на „Вътрешен пазар“, ясно сме обяснили какво е нашето законодателство. Това, че чиновници в комисията имат друго виждане, нека го обосноват, нека да седнем и да дискутираме, ако пък ЕК не се разбере със страната, няма нищо страшно. Затова има съд в Люксембург, който решава кой е крив и кой е прав. Ако пък реши, че те са прави, пак ще кажа – следващото НС и правителство ще имат възможността да поправят Закона за гарантиране на влоговете. Но към днешна дата, това искам да се знае и да не се притесняват хората, да пишат писма и да протестират е, че законодателството е ясно – Фондът за гарантиране на влоговете започва да изплаща гарантираната част в 20- дневен срок след отнемане на лиценза на баката. Дали ще се случа това с КТБ и ТБ „Виктория“ е рано да се каже. Имаме заявени желание от страната на сегашните акционери. Има и политици, които ще се произнесат дали ще има държавна помощ и тогава ще се реши“, заключи гуверньорът на БНБ. /БГНЕС

 
 

„Смъртоносен улов“ се завръща по Discovery Channel

| от chronicle.bg |

Популярната поредица на Discovery Channel – „Смъртоносен улов“ – се завръща с нови истории. Новият 15-и сезон на отличената с награда „Еми“ продукция е озаглавен „Дънджън Коув“, и можем да гледаме премиерата му на 13-и декември, вторник, от 20:00 ч.

Новите серии представят живота в Нюпорт, Орегон – едно от последните рибарски селища на ръба на опасното „Гробище на Пасифика“, разпростиращо се от Орегон до Британска Колумбия. Тук поколения ловци на раци и техните семейства рискуват всичко, за да изтръгнат прехраната си от морето. Хиляди плавателни съдове и животи са били изгубени в битка с морето, което го определя като мястото за най-смъртоносен комерсиален риболов в света. Орегонското крайбрежие гъмжи с морски обитатели, но и изненадва с лабиринт от плитчини и подводни течения.

Discovery Channel

„Смъртоносен улов: Дънджън Коув“ се качва на борда на корабите, които навигират сред бурните вълни и непредсказуеми условия в този участък на океана. Но какво означава това за онези, които остават на сушата? Поредицата показва живота на семействата, много от които живеят на това място от поколения. Всяка година има рибари, изгубени в коварните води, но семействата в Нюпорт понасят мъката, борейки се да запазят живо наследството на своя град.

Discovery Channel

Голяма част от героите, които ще видим в новия сезон, идват именно от семейства, в които поколения наред риболовът е служил за прехрана на фамилията и се е превърнал в традиция. Именно такава е историята на семейството на капитан Мики Редерфорд. Подобно на стотици рибари, Мики прави своите първи стъпки в занаята още като дете. Едва на 6 години той се сблъсква с рибарството, а на 21 вече управлява собствена лодка. 4 години след като напуска семейния бизнес поради несъгласия с баща си, Кени Рипка размисля и се връща обратно с ясната цел да докаже, че притежава необходимите качества, за да бъде част от семейния бизнес.

Ще успее ли новото поколение капитани да овладее морето въпреки проблемите, разяждащи флота му? Ще успеят ли героите на поредицата да съберат куража, който се изисква, за да станат легенди? Предстои да видим в новите епизоди.

 
 

Gipsy King: Кралският S-Class от Vilner

| от chronicle.bg |

Това, което виждате на снимките, е един от най-новите проекти на Art Studio Vilner. Автомобилът е топ изпълнението на Mercedes-Benz S-Class, като изключим S 65 AMG и Maybach, който реално е позициониран, като отделен модел.

Клиентът е избрал мощният 585 к.с. S-Class, с топ оборудване, но каталогът с опции на Mercedes-Benz така и не е успял да отговори напълно на желанията му за интериор, дори в секциите с AMG и Designo предложения. Това насочва ’The King’ – ще го наречем така, защото ни помоли да запазим името му в тайна -, към Art Studio Vilner.

мерцедес, кола

Фина черна кожа и алкантара, ромбоидно-квадратен десен, изразен чрез бели, контрастни шевове. Vilner изпълняват дори стелките от кожа с квадратна графика, като същият десен е повторен и от двете страници на таблото с алкантарата, които през повечето време остават скрити от затворените предни врати. Пресичащите се бели шевове вървят през централните области на седалките, отстрани на централния тунел, както и по тавана на автомобила. Кората на капака на багажника също е получила фино отношение, алкантара и бели шевове в квадратни графики.

мерцедес, кола

Секции от алкантара и фина кожа „Напа“ правят волана едновременно приятен за окото и на допир. Алкантара покрива гърба на вътрешното огледало, гърбовете на подглавниците и всички оригинално оставени голи пластмасови елементи в интериора. Тя присъства и на тавана, както покрива дори отварящото се „яйце“, което помещава бутоните за набиране на телефонни номера.

мерцедес, кола

2015 Mercedes-Benz S 63 AMG, 5461 куб. см, V8, 585 к.с., 900 Нм, 7 ст. автоматична, задно задвижване, 2045 кг.

 
 

Първи поглед към Game of Thrones 7

| от chronicle.bg |

Зимата дойде, но Game of Thrones 7 – не. Новият сезон на култовото шоу ще се появи на малкия екран отново едва през лятото на 2017 г,. Ако дотогава има половин година, то това не значи, че по сериала не се работи. Вече може да видите и първи кадри от онова, което ни очаква.

Те се появяват в кратко видео на HBO за онова, което да очакваме от канала през 2017 година. Въпреки че виждаме само няколко кадъра от сериала по книгите на Джордж Р.Р. Мартин, те ни дават яснота за едно – зимата идва и тя е сезонът на Старките.

Вижте видеото за сериалите, които ще гледаме през 2017 година, в галерията – кадри от GoT7. Кога последно сте виждали Аря на кон?

 
 

Air France приветства първия си Boeing 787

| от CHR Aero |

На 2 декември, в 9 часа сутринта, Air France приветства първия си Boeing 787. По този повод, и според обичая, пожарникарите на летище Париж-Шарл де Гол посрещнаха самолета с традиционен поздрав с вода.

Франк Тернер, изпълнителен директор на Air France, заяви: „Това е голяма гордост и чест за нас, днес да посрещнем в Air France първия Boeing 787 и 9-ти в групата Air France-KLM. Boeing 787 бележи нов етап в модернизацията на флота ни и ще предложим на нашите клиенти най-добрите продукти на Air France „.

Air France предлага най-доброто на борда на Boeing 787:

– Най-новите салони на борда Air France: лукс в бизнес класата (30 места), комфорт за всички в новата Premium икономична (21 места) и в икономичната (225 места) класи;
– Wi-Fi връзка на борда, адаптирана към изискванията и навиците на клиентите (от 20MB до 200MB, на цени от 5 до 30 евро);
– Допълнителен комфорт и пространство с най-новите кресла в Premium икономичната класа;
– 30% по-големи люкове, в сравнение с подобни самолети;
– По-високи нива на влажност по време на полет за по-голям комфорт при пътуване.

Този самолет от ново поколение има и някои много важни преимущества:
– Разходът на гориво е намален с около 20% в сравнение с предходното поколение самолети, което намалява влиянието от поредно увеличение на цената на горивото;
– Значително намаляване на емисиите на CO2 (около 20%), както и емисиите на шум.

Boeing 787 на Air France ще направи първия си търговски полет до Кайро на 9 януари 2017.

Компанията ще посрещне втория си самолет през април 2017 г., който ще лети до Монреал от 1ви май, 2017.