Иван и Европа

| от | |

Юлия Кошаревска

Иван Ботучаров е млад българин, за който определението „гражданин на света” важи с пълна сила. Учил е в Англия и Калифорния, а в момента живее в Лондон.

Иван вярва в това, че европейската общност е важна и се старае да я поддържа, обединява и обяснява. Това става възможно благодарение на проекта OneEurope – онлайн платформа с над 20,000 читатели месечно, за която около 100 млади европейци отделят от времето си, за да споделят какво се случва в техните страни, да поставят в необходимия контекст нещата, които чуваме по новините и да дават своята гледна точка за проблемите на Европейския съюз.

Поговорихме си с Иван в седмицата на европейските избори – момент, в който вероятно се питаме колко точно сме европейци и има ли смисъл да се гласува. Много често срещан е аргументът „защо да гласувам и някой да ходи в Брюксел, нищо да не върши и да взима луди пари?” Независимо дали гласуваме или не обаче, няКой пак ще отиде в Брюксел, за да ни представлява. За това е по-добре все пак да отидем до избирателните урни.

А ето какво мисли Иван за изборите, Европа и OneEurope..

10345103_10152438027909699_1975950063_n

Кога замина за първи път?

От малък имах прекрасната възможност да живея в различни култури покрай работата на родителите ми.

Къде е вкъщи?

„The world is your oyster“

„Светът е вашата стрида“

Шекспир

Какво е основното ти занимание в момента?

Работя в адвокатска кантора през деня, а за OneEurope работя както всички други – на доброволни начала, абсолютно всяка вечер, уикенд и дори обедна почивка. Седмично се получават повече часове за OneEurope.

Как се роди идеята за OneEurope?

Идеята се разви постепенно от много млади европейци.

Първоначално ОneEurope беше само група във Фейсбук където дискутирахме европейски въпроси.

Имаше толкова голям интерес и толкова много хора бяха готови да дадат времето и опита си, че бързо се разви голяма организация и много различни проекти, екипи и дейности.

Сега сме над 100 доброволци, които активно работят по сайта и над 20,000 читатели всеки месец (и двете бройки постоянно се увеличават).

Кое е най-вълнуващото нещо, което ти се е случвало покрай проекта?

Срещите online и offline с одухотворени Европейци от целия континент.

Кой се чувства по-европеец: британецът или българинът?

Това чувство е индивидуално. Това, което мога да кажа е, че и британците и българите са еднакво много европейци, дори понякога да не го усещат.

Какво ти предстои в близките месеци?

Имаме много идеи и проекти в развитие. Те ще разраснат сайта в много интересни посоки. Всеки може да стане част от нашето приключение. Вижте възможностите тук: http://one-europe.info/join-us


А защо трябва да гласуваме?

Демокрацията никога не трябва да се взима за даденост. Най-малкото, което може и трябва да направим като граждани е да кажем кой искаме да е на власт в следващите няколко години.

Искаш ли да допълниш нещо?

Много ще се радвам OneEurope да се развие повече в България. Това е голяма европейска култура – една от люлките на Европейската цивилизация, която може да даде още много на Европа.

В OneEurope имаме много възможности за участие, събиране на опит и добри прекарвания. Много от тях отнемат само 2 часа седмично. Пишете ни, ако искате да станете част от нас!

 
 
Коментарите са изключени за Иван и Европа