Ивайло Калфин : Какво значение има кой е виновен, щом България има проблем

| от |

Евродепутатът Ивайло Калфин публикува на сайта си (http://kalfin.eu/) мнението си за мониторинговия доклад на ЕК, което публикуваме без редакторска намеса.

Калфин

Докладът от Брюксел е лош. И всеки, който казва, че това не е така или че е виновен не той, а предишното/следващото управление, отскача от истината като топка от корта на Австралия оупън.

Бих попитал партиите какво значение има кой е виновен, когато България има проблем?

Докато Европейската комисия изпраща послания към държавата, реакциите в България са партийни. Всеки чете доклада в своя полза. А ползата в случая е ничия, защото самият факт, че това е тринадесетият доклад и четиринадесетият е вече на път, показва, че има проблеми в работата на институциите, на съдебната система, в борбата с корупцията и с организираната престъпност. За последната, България е единственият европейски член, който е наблюдаван от Европейската комисия.

На седмата година от членството в ЕС убедителните резултати се губят, както и поемането на отговорност от кое да е от управлявалите досега правителства. Впрочем това се казва в прав текст в документа от Брюксел, макар конкретният повод да се взема от бягството от правосъдието на братя Галеви.

За мен най-убедителното изречение в доклада на Европейската комисия за реформите в правосъдието и във вътрешните работи не е най-клеймящото едно или друго от трите правителства, които влизат в неговия обсег: на Бойко Борисов, на Марин Райков и на Пламен Орешарски. Най-важното послание е, че за да се случат нещата, те трябва да се правят дългосрочно, с обществена подкрепа и със силно политическо лидерство.

Жалко е да се гледа как представители на различни партии се крият зад гърбовете на останалите, оправдават се с тях и си приписват „няколкото стъпки в правилната посока“, които се цитират в документа.

Впрочем в доклада се казва, че основен тест за състоянието на съдебната система ще бъдат предстоящите назначения на главен съдебен инспектор и на председател на Върховния касационен съд. С оглед на единствения кандидат, появил се в тридневния срок, отпуснат за номиниране за шеф на съдебния инспекторат, надявам се решението да е добре обмислено, за да не отиде напразно поредното ясно предупреждение от ЕК.

Крайно време е за промяна

Но тя няма да стане с планове за действие (каквито веднага бяха обещани), а с действия. И то не когато управляващите политици решат да ги направят, а когато на обществото му писне и реши да ги наложи. Така, както гражданите не допуснаха назначаването на Делян Пеевски в ДАНС, така решително трябва да се реагира и на политическите игри, които прикриват злоупотребите в държавата. В този случай Брюксел е на страната на българските граждани. Дано те се мотивират от тази подкрепа.

 
 
Коментарите са изключени за Ивайло Калфин : Какво значение има кой е виновен, щом България има проблем