Италия потвърди за един загинал и двама ранени на ферибота

| от |

Италианските власти официално потвърдиха гибелта на един пътник на ферибота „Норман Атлантик“, който се запали в Адриатическо море, предаде БНР. Съобщава се и за двама ранени. По-рано за смъртта на един мъж и за двама пострадали обяви и гръцкото министерство на националната отбрана.

Албански влекач се готви да изтегли на буксир плавателния съд, информира служител на пристанище Вльора. По план корабът трябва да бъде отведен до главния порт на Албния – Дуръс, към който е носен от силните ветрове в района. Втори, по-мощен влекач също ще помогне за тегленето на ферибота.

Операцията по евакуиране на пътниците ще продължи и през нощта, съобщи министърът на отбраната на Италия Роберта Пиноти. Според последната информация на борда на „Норман Атлантик” все още се намират 317 пътници. Спасени са 160 души.

Във връзка със случилото се италианският премиер Матео Ренци прекъсна почивката си предсрочно и се върна в Рим.

Италианските власти поеха командването на спасителната операция, след като фериботът, плаващ по италиански флаг от гръцкото пристанище Патра до италианското Анкона, навлезе в италиански териториални води. При изпращането на сигнала за помощ, заради пожар на палубата за автомобили тази сутрин, корабът се намираше в акваторията на Гърция.

Както ви информирахме, деветима са българите, които са в списъка на пасажерите на „Норман Атлантик“. Списъкът е получен от гръцкото външно министерство. На този етап не се знае дали тези пътници са се качили на ферибота или дали евентуално са евакуирани.

 
 
Коментарите са изключени за Италия потвърди за един загинал и двама ранени на ферибота