Италианската компания „ENI“ прекратява проучванията на шистов газ в Полша

| от |

eni-logo

Срокът на действие на две от трите лицензии за проучване в Полша на шистов газ на италианската нефтогазова компания „ENI“ изтече.

За това съобщи във Варшава прес-секретарят на министерството на околната среда на Полша Павел Микусек:

– Фирмата „ENI“ по решение на корпорацията не продължи два от трите лиценза (Млинари и Малборк), в резултат от което срокът на действие на лицензиите изтече. Третата лицензия Елблонге както и преди остава действителна.

По-рано проучвания на шистов газ в Полша прекратиха американските компании „Exxon“ и „Marathon Oil“ и канадската „Talisman“.

Прес-секретарят на министерството на околната среда на Полша пояснил, че част от лицензиите били прекратени напълно, друга част – предадена на други компании. В частност, някои лицензии по проучване на шистов газ на фирмата „Exxon“ преминала към полския концерн „Orlen“, а лицензии на „Talisman“ – към групата „San Leon“.

Както отбелязва полската агенция по печата (ПАП), полски експерти предполагат, че причина за отказа от издирване на шистов газ в Полша от големи чуждестранни концерни и отсъствието на достатъчно законодателно регулиране. Проектозаконът за добив на шистов газ и до сега не е обсъждан от правителството на Полша, въпреки че работата над този проектозакон продължава няколко месеца.

Освен това, за сега няма точни данни относно запасите от шистов газ в Полша. Миналата година на територията на страната били пробити 51 сонди, в текущата година е планирано пробиването на още 30.

Плановете на Полша по разработването на запаси от шистов газ са свързани със стремежа на страната да намали зависимостта си от нефт и газ от Русия. Но ако разработването на шистовите запаси в Полша се провали, руският „Газпром” както и преди ще играе важна роля в газоснабдяването на страната

 
 
Коментарите са изключени за Италианската компания „ENI“ прекратява проучванията на шистов газ в Полша

Повече информация Виж всички