История и бъдеще на фонтана Деметра

| от |

2008_11_26_1001122 години фонтанът Деметра краси Цар Симеоновата градина в Пловдив, ала състоянието му днес е неспасяемо. В предстоящото обновяване на този паметник на парковото изкуство у нас фонтанът заема полагаемото му се място – най-вероятно като реплика, каквато вече е създадена и поставена в парка на Международен панаир Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Фонтанът Деметра е първата творба на големия флорентински скулптор Арнолдо Дзоки, автор и на паметника на Цар Освободител в София, на емблематичните скулптури в Севлиево и Русе, Оряхово, Дряновския манастир.

demetra2Интересна е историята на фонтана Деметра. Арнолдо Дзоки го вае по поръчка на австрийския император за сватбен подарък на княз Фердинанд. Първоначално той е поставен в София, но князът го дарява на Пловдив с изричното указание той да бъде поставен на входа на Първото българско изложение, което се открива на 1 август 1892 година и заради което е създадена и Цар Симеоновата градина. Той не е променял мястото си оттогава. С проекта за фонтан Деметра Арнолдо Дзоки печели първа награда на конкурс в Белгия. Оригиналът, макар и в такова трагично състояние в момента, е в Пловдив, има две копия в Швейцария и Америка.

demetra1Шадраванът не може да се реставрира, това установиха специалисти преди години. Копието, което е в Международен панаир-Пловдив, показва с подробности бароковата му красота. В подобен стил там авторът – пазарджишкият скулптор Спас Кирчев, изработва още два фонтана, наречени Водни нимфи. Те създават среда за фонтана Деметра на алеята на панаирния парк.

demetra3Арнолдо Дзоки е роден през 1862 година във Флоренция, умира през 1940 година в Рим.

В момента една от тежките дискусии в ЕС е за прозрачността при финансирането и реинбурсирането на лекарствата. ЕК е категорична, че този въпрос трябва да се изясни, за да не се получават такива големи разлики в цената на лекарствата, поясни председателят на НДСВ. Крайно време е в ЕС да се заговори за общо ценообразуване на лекарствата и на лекарствените изделия, смята тя.

 
 
Коментарите са изключени за История и бъдеще на фонтана Деметра