“Истинска война“ в Източна Украйна

| от |

„Тук се води истинска война срещу държавата ни“, заяви новият украински президент Порошенко след поредните изблици на насилие в Източна Украйна. В същото време руски медии призовават жителите на Донецк да напуснат града, разказва Дойче веле.

download

Според новоизбрания украински президент Петро Порошенко, Източна Украйна се намира „в състояние на война“. „Антитерористичната операция най-сетне започна истински“, заяви той пред вестник „Билд“. „Ще сложим край на този ужас – тук се води истинска война срещу държавата ни“, добави Порошенко, като уточни, че главната му задача сега е да спаси Украйна.

Една от целите на операцията, която правителствените части провеждат в Източна Украйна, е да бъдат заловени водачите на сепаратистите. „Искаме да ги задържим и да ги изправим пред съда“, обяви Порошенко. „Но е ясно и друго: когато тежковъоръжени бойци стрелят срещу нашите войници, войските ни трябва да се защитят“, категоричен е украинският президент.

Каква е съдбата на пленените?

Междувременно стана ясно, че сепаратистите са пленили четирима наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Съдбата им остава неизвестна. Посланикът на Германия в ОССЕ Волфганг Ишингер заяви, че към момента не е ясно къде се намират четиримата представители на организацията. Знае се само, че заложниците са от Швейцария, Дания, Естония и Турция. Сепаратистите вече за втори път пленяват сътрудници на ОССЕ. Първият такъв случай беше в края на април. С оглед на влошаващата се ситуация със сигурността Ишингер посочи, че ако положението остане трайно опасно, ОССЕ ще трябва да изтегли наблюдателите си. Организацията за сигурност и сътрудничество има в момента 282-ма свои представители в Украйна.

В разпространена тази сутрин декларация държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз призоваха Русия към сътрудничество с новия украински президент: „Очакваме, че Руската федерация ще сътрудничи с новоизбрания украински президент. Очакваме също така, че Москва ще продължи да изтегля войските си от украинската граница и че ще използва влиянието си върху сепаратистите, за да допринесе за деескалация на напрежението“, се казва в документа, който не съдържа заплаха за санкции срещу Москва.

0,,17664148_401,00

Междувременно бе съобщено, че германските обществени телевизии ARD и ZDF са решили да изтеглят екипите си от района на Донецк, където боевете не спират. По данни на правителството в Киев, след тежки битки с проруските бунтовници властите са си възвърнали контрола върху летището на милионния град. Жертвите са най-малко 40, твърди кметът на Донецк Александър Лукянченко. А украинският вътрешен министър Арсен Аваков съобщи, че в съседен Лубянск е бил разбит тренировъчен лагер на „терористите“.

„Не искаме да живеем в тази държава“

В самия Донецк много магазини, училища и предприятия остават затворени. Кметът се обърна към жителите с апела да останат по домовете си, но опроверга слуховете, че градът трябвало да бъде евакуиран. „Разпространява се информацията, че украинската армия щяла да провежда чистки в града. А руски медии съобщават, че всички жители на Донецк трябвало да напуснат града. Това не отговаря на истината – президентската администрация увери, че в Донецк няма да има нападения“, заяви кметът Александър Лукянченко.

Не всички обаче му вярват. Например тази жена, която казва следното: „Резултатите от референдума, който проведохме, показаха недвусмислено, че желанието ни е да се отделим от Украйна. Вместо да се примири с този факт, Киев изпраща тук войниците си. Ние да не би да сме отишли да се бием в Западна Украйна?! Разберете го най-после: не искаме да живеем в тази държава!“.

 
 
Коментарите са изключени за “Истинска война“ в Източна Украйна