Испания, Англия, Русия и Босна са на финалите

| от |

Световният шампион Испания ще защитава титлата си на първенството в Бразилия догодина. Испанците победиха Грузия с 2:0 и с 20 точки завършиха на първо място в квалификационна група I.
Нападателят на Манчестър Сити Алваро Негредо вкара първия гол в 26-а минута, а Хуан Мата оформи крайното 2:0 след час игра.

Франция надигра Финландия с 3:0, но остана на второ място в групата и ще играе на бараж. Франк Рибери изведе „петлите“ в 8-а минута, а след почивката автогол на Йона Тойвио и попадение на
Карим Бензема оформиха победата на Франция.

Англия си гарантира директно класиране след победа с 2:0 над Полша в група Н. Англичаните се нуждаеха от победа, за да са сигурни в класирането и я постигнаха след голове на Уейн Руни в 41-та
минута и Стивън Джерард в 88-та минута. На стадион „Уембли“ поляците също имаха своите шансове, подкрепяни от около 20 000 свои сънародници по трибуните, но Роберт Левандовски и Валдемар Собота направиха пропуски.

Украйна очаквано размаза аутсайдера Сан Марино с 8:0 и зае второ място в групата с точка по-малко от Англия, което осигури на тима място на баражите.

Исландия също мечтае за място на финалите на Мондиала, след като завърши на второ място в група Е и ще участва на баражите.2010672_w2Исландците завършиха 1:1 при гостуването на Норвегия, а другият кандидат за второто място Словения загуби от вече осигурилия си първото място в групата Швейцария с 0:1.Така Исландия събра 17 точки и намери място сред най-добрите осем втори отбори в групите, които ще участват на баражите. Колбейн Сигторсон вкара гоал за Исландия в 12-а минута. Даниел Браатен изравни за Норвегия в 30-а минута, но резултатът се запази до края и след последния съдийски сигнал стотиците исландски фенове по трибуните празнуваха успеха заедно с футболистите. Зад борда остана тимът на Дания, който завърши втори в групата на България, но с най-лоши показатели от останалите втори отбори.

След загубата ан Българите с 1:0 от Чехия треньорът Пенев коментир: „Не е приятно, че загубихме последните две срещи от квалификациите. Имаше едно леко проспиване на първото полувреме в тези два мача. Играем припряно, когато сме подложени на по-голямо напрежение. Действахме прибързано, а така няма да се получат нещата. Бързо – да, но не и прибързано, има тънка, но сериозна разлика. Но това не е критика към отбора. Основната причина, че не печелим мачовете си е, че не вкарваме голове. Имаме отличен колектив и отбор, създаваме положения, но липсват головете. Горд съм с момчетата и им благодарих в съблекалнята за целия труд, който положиха през тези две години. Благодаря и на перфектната публика, която ни подкрепи. Публиката разбира кога се играе добре и кога се полага голям труд. Феновете виждат това и идват да подкрепят отбора. Повечето червени картони можеше да бъдат избегнати при по-добър самоконтрол на играчите. Трябва да контролираме емоциите. Съдиите са прави в повечето случаи, но в много не са прави.

България ще бъде поставена отново в четвърта урна и за жребия за евроквалификациите за Франция през 2016 година, който ще е в началото на следващата година. За европейското ще има 9 групи, като само една ще е с пет тима, а останалите – с по 6. Класират се първите два отбора и най-добрият трети. Останалите, заели трето място, отиват на бараж за още 4 места.

В Група F Азербайджан и Русия завършиха 1:1 Португалия победи Люксембург с 3:0. Директно се класират Русия, а Португалия ще играе Бараж

В група D Румъния не допусна изненада и след победа у дома срещу Естония с 2:0 си осигури участие на бараж. Чиприян Марика вкара и двата гола за румънците, първият от дузпа, което бе достатъчно за тима да завърши на второто място в групата за сметка на унгарците, които победиха Андора с 2:0, но останаха трети с две точки по-малко от Румъния.2010782_w2

Босна и Херцеговина се класира за първи път на световно първенство по футбол, след като надигра като гост Литва с 1:0.Ведад Ибишевич вкара единствения гол в 68-а минута и Босна завърши на първо място в групата, което гарантира директно класиране на тима за шампионата в Бразилия.Гърция победи Лихтенщайн и така двата отбора събраха по 25 точки, но с по-добра голова разлика Босна се класираха директно на финалите

Безапелационен победител в групата стана тимът на Холандия, който завърши подобаващо квалификационния цикъл с победа като гост на Турция с 2:0. Ариен Робен и Уесли Снайдер се разписаха за „лалетата“.

 
 
Коментарите са изключени за Испания, Англия, Русия и Босна са на финалите