„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в Руан

| от chronicle.bg, по БТа |

Двама мъже, въоръжени с ножове, нахлуха днес в католическа църква в Северна Франция, взеха петима заложници и убиха 84-годишен свещеник, съобщава БТА. Отговорност за нападението пое „Ислямска държава“.

Похитителите, чиято самоличност още не е известна, бяха убити от полицаи на излизане от църквата, съобщи френското министерство на вътрешните работи.

Драмата се разигра по време на сутрешната литургия в градчето Сент Етиен дю Рувре, областта Нормандия, Северозападна Франция. Освен свещеника, когото нападателите заклали, за заложници са били взети две монахини и двама енориаши. Един от заложниците е тежко ранен и е в критично състояние.

Едната монахиня е успяла да избяга от църквата и именно тя съобщила на полицията за случващото се.

„Ислямска държава“ пое отговорност за атаката. В изявление, публикувано в новинарската й агенция „Амак“, групировката посочва, че нападението е дело на двама нейни „войни“, отзовали се на призива й за нападения срещу страни от „коалицията на кръстоносците“. Франция участва в оглавяваната от Съединените щати коалиция, която нанася въздушни удари срещу джихадистите в Сирия и Ирак.

Френският президент Франсоа Оланд замина спешно за Сент Етиен дю Рувре след трагичното събитие. Днес бяха нападнати католици, но тази атака е срещу всички французи, заяви Оланд и призова сънародниците си да бъдат единни срещу тероризма, като монолитен блок, който никой не може да разцепи.

Ватикана заяви в комюнике, че папа Франциск е шокиран от факта, че това „варварско убийство“ извършено „в църква – свещено място, предназначено за изразяване на любовта към Бог“.

Френската антитерористична прокуратура пое разследването на днешното нападение, което бе извършено по-малко от две седмици след атентата с камион в Ница от 14 юли, в който бяха убити 84 души и ранени 350.

 
 
Коментарите са изключени за „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в Руан