Ислямистите в Ирак като змия на гърдите на САЩ

| от |

Страшилището под бренда ”Ислямска държава” с успех действа в Ирак попътно екзекутирайки попаднали се под ръцете му западни журналисти и всякакви други „вероотстъпници”. За сега не е ясно как да се противодейства на това. Но мащабите на заплахата са такива, че те не могат да се премълчават.

Бойците на „Ислямска държава, преданите бойци на „арабската пролет” по своему(съвсем не така, както това се представят стратезите от Вашингтон), реализират в живота концепцията на „цветните революции” в ислямския свят. Техните експанзионистични стремежи са насочени към целия свят. С неотдавнашната публична екзекуция на американския журналист, ислямистите хвърлиха предизвикателство срещу цялата западна цивилизация, посочва ориенталистът Леонид Василев:

– Това е показателна екзекуция и тя не е просто заплаха. Това е много добре обмислено и открито предизвикателство. В същност това е обявяване на война. Те обявяват война на Запада. Ние трябва добре да разбираме това. Редица организации начело с „Ал Кайда” се смятат за представители на истинския ислям. Ние ги наричаме ислямисти за да ги отличаваме от мюсюлманите. Но те твърдо заявяват, че представляват интересите именно на исляма. Опирайки се на исляма, пропагандирайки мюсюлмански ценности, те ги довеждат до абсурд.

Войната за световен ислямски халифат се води отдавна, в това число и в Европа. Най-ярката илюстрация на тази теза е палачът на нещастния обезглавен американец, който съдейки по всичко е роден в Южна Англия. Според самите англичани, под зеленото знаме на исляма воюват до 1,500 техни сънародници. Отровата на ислямския фундаментализъм бавно, но сигурно отравя Стария свят. Такъв е парадоксалния резултат на кръстоносния поход на Америка в Близкия изток и Северна Африка.

Бойците от „Ислямска държава” представляват дългосрочна заплаха и могат да предприемат нови атаки, заявил министърът на отбраната на САЩ Чак Хейгел. „Ислямска държава” – това е нещо повече, отколкото обикновена терористична групировка, тя има ясна идеология, нейните членове са добре обучени от военна гледна точка, те имат прекрасна финансова база”,признал министърът, който, съдейки по всичко, няма никакви готови рецепти за този случай. Ето какво сподели експертът по Близкия изток Анатолий Мюрид:

– На сегашния момент Западът няма никакви инструменти за ликвидиране на „Ислямска държава”. За това е необходимо да бъдат създадени специални международни въоръжени сили, да се дели територията на Ирак на сектори, да се въвеждат там войски. И трябва да се има предвид, че това ще отнеме не дори години, а десетилетия. Американското нахлуване в Ирак доведе страната до разпадане и катастрофа. Ликвидирането на последиците от тази катастрофа ще струва огромни пари, време и усилия, в това число военни. По принцип не е възможно да се договаря за нещо с терористите от „Ислямска държава”, тъй като те не разбират от думи.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Ислямистите в Ирак като змия на гърдите на САЩ