Ислямисти взеха 170 заложници в хотел в Мали (обновена)

| от chronicle.bg |

Въоръжени ислямисти атакуваха хотел Радисън Блу в центъра на столицата Бамако в Мали. Полицията отцепва района. Терористите взеха 170 души за заложници. Всички вече са освободени след спецакция, в която участваха и представители на френската жандармерия.

Жертвите на терористичния акт, за който пое отговорност близка до „Ал Кайда“ организация, вече е 27. Полицията продължава с опитите си да неутрализира стрелците, които все още се намират на територията на хотела.

Властите в Мали официално потвърдиха, че трима души са загинали по време на атаката на мъжете с автомати. Първоначално се появи информация, че 20 души са освободени, но според национална телевизия на Мали, 80 от заложниците вече са пуснати. Сред тях са и петима служители на Turkish Airlines.Според информация от турските власти в хотела има още двама души от екипа на авиолинните, които не са освободени.

„Ер Франс“ съобщи, че 12 служители на авиокомпанията също са били сред заложниците, но вече са изведени от хотела.

Френският президент Франсоа Оланд изрази солидарност и подкрепа към Мали. Той призова френските граждани, които се намират в страната, да бъдат бдителни.

В хотела е и гвинейският изпълнител Секуба Бамбино. В хотела има и поне седем китайски туристи.

Освободен заложник разказва, че е чул един от нападателите да говори на английски. Друг разказва, че в хотела все още има много заложници, а в лобито – тела на загинали.

Първоначално се появи информация за изстрели от автоматично оръжие от стая 190 в хотела. Хотелът е популярен сред чужденците, които идват да работят в Мали. Страната е наричана още френския Судан.

През август ислямисти убиха 13 души, включително и петима служители на ООН, по време на обсада в хотел със заложници в централния малийски град Севаре.

Мали е бивша френска колония. Френските сили навлязоха в страната след като Ал Кайда заплаши с атентати в столицата през януари 2013 година. Това се случи след като ислямистите превзеха северната част на страната.

Американското посолство в Бамако съобщи в Туитър, че е „уведомено за стрелбата в хотел Радисън”. Всички американски граждани са призовани да се евакуират и да се свържат със семействата си.

Според АФП драмата се разиграва на седмия етаж на хотела. Джихадистите стрелят в коридора. Полицията е обградила хотела. Блокирани са всички пътни артерии в квартала. Собствениците на хотела твърдят, че двама души са заключили в сградата 140 гости и 30 служители.

 
 
Коментарите са изключени за Ислямисти взеха 170 заложници в хотел в Мали (обновена)