Искров: БНБ е длъжна да отнеме лиценза при отрицателен капитал на КТБ

| от |

Темата е да дадем пълна информация за поставените под специален надзор КТБ и банка „Виктория“. Това са резултати от проверките, а не одити, от три компании и паралелната проверка от банков надзор на БНБ.

Това заяви на заседание на временната бюджетна комисия гуверньорът на БНБ Иван Искров, предаде репортер на БГНЕС.

Затова сме тук, да ви запознаем и с предстоящите решения на БНБ. Очакваме да разберем намеренията на политическите сили в 43-ото НС, доколкото всички декларират желание за намиране на най-доброто решение за КТБ, но и да разберем дали предвиждате някакви законови промени, които се отнасят до специалния надзор, уточни Искров. Водени от принципа за откритост и прозрачност УС на БНБ изготви доклада, който е внесен в НС и който беше публикуван на интернет-страницата на БНБ, заяви Искров.

Главата цел е да подпомогнем работата на народните представители при вземането на решение при този изключително сложен казус. Първият ни стремеж е коректна информация, както чрез този доклад така и чрез изчерпателни отговори в това заседание, защото през последните месеци сме свидетели на доста добре организирана кампания срещу БНБ с оглед да се отклони вниманието само към БНБ и в значителна степен се постигна дискредитиране и компрометиране на банката, убеден е Искров.

Виждаме как не спират опитите за натиск върху БНБ. Това няма да се случи, БНБ действа и ще действа само в рамките на законите с оглед защита на обществения интерес, категоричен е Искров. Той подчерта, че е мит, че БНБ е против пазарно решение на проблема и отваряне на КТБ. „Това не е вярно. БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ ако се окаже, че има отрицателен капитал. БНБ не преценява, БНБ следва по закон да отнеме лиценза на банката. След което БНБ е длъжна да отправи искане до съда за несъстоятелност на КТБ“, заяви Искров. Очаквайте подробности. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Искров: БНБ е длъжна да отнеме лиценза при отрицателен капитал на КТБ