Искат от ЕС по-строги мерки срещу търговията с антики заради ИДИЛ

| от chronicle.bg |

Германия, Италия и Франция призовават ЕС ​​да предприеме действия срещу търговията с антики, използвани за финансиране на джихадистката групировка ИДИЛ. Министрите на културата на трите страни написаха писмо до Европейската комисия, призовавайки за съгласувани мерки срещу незаконната търговия с културни ценности в полза на ИД, предава сайтът Artprice, цитиран от БГНЕС.

„Вземайки пряко или косвено участие в търговията с културни артефакти от археологически разкопки, музеи и библиотеки, ИДИЛ финансира своите зверства в региона и в Европа“, пишат тримата министри – Моника Грютерс (Германия), Дарио Франческини (Италия) и Фльор Пелерен (Франция). Те са се споразумели на среща на министрите на културата от ЕС, че на фона на смъртоносните нападения в Париж е „крайно време Европа да предприеме по-ефективни действия срещу тези атаки срещу нашето културно наследство и търговията с културни ценности“.

Министрите призовават за единни правила на ЕС за внос и износ, по-надеждна сертификация на търговията с антики и бързи средства за връщане на плячкосани произведенията в страната им на произход.

На територията, която се контролира в Ирак и Сирия, ИДИЛ се самофинансира чрез контрабанда на петрол, изнудване, отвличане с цел откуп и продажба заграбени антики.

 
 
Коментарите са изключени за Искат от ЕС по-строги мерки срещу търговията с антики заради ИДИЛ