Ирландците харчат най-много по Коледа

| от |

Сред 12-те изследвани страни от PwC най-малко по Коледа харчат бразилците и руснаците

Ирландците са похарчили средно над 960 евро на човек по Коледа през 2013 г., което ги превръща в най-големите потребители от западните икономики, показва изследване на института PwC, цитирано от Франс прес и БГНЕС.

С разходи от 963 евро на човек ирландците изпреварват значително англичаните (854 евро) и американците (622 евро). Французите са похарчили 460 евро на човек по Коледа миналата година или спад с 26 евро спрямо 2007 г., последната година, сочат още данните.

В абсолютни стойности потребителите в основните западни икономики са похарчили близо 445 милиарда долара по Коледа миналата година, уточняват авторите на изследването. „Някои белези от финансовата криза все още са видими в навиците за потребление по Коледа“, отбелязва Оливие Салес. В Гърция разходите на човек намаляха с около 60% в последните шест години и днес достигат максимум 150 евро.

Спадът е сериозен и в Испания (117 евро, -28%) и в по-малка степен в Португалия (286 еврор -23%). За сметка на това Великобритания и Германия (417 евро) са се върнали към нивата си на разходи отпреди кризата.

Сред 12-те изследвани страни от PwC най-малко по Коледа харчат бразилците (133 евро) и руснаците (74 евро), но все пак в двете страни разходите на човек чувствително са се увеличили от 2007 г. За целите на изследването PwC използва данните на Световната банка за ежегодното потребление на домакинствата и за продажбите на големите вериги за разпространение, предоставени от националните статистически служби.

След това институтът изчислява и определя разходите по Коледа като отбелязва, че те са най-значителни през ноември и декември. Китай, Индия и Япония, където Коледа не е традиционен празник, са изключени от изследването на PwC./С Нова телевизия

 
 
Коментарите са изключени за Ирландците харчат най-много по Коледа