Иран ще изстреля пет спътника до март 2016 година

| от |

През периода март 2015-март 2016 година Иран предвижда да изстреля три спътника собствено производство, съобщи иранската информационна агенция Фарс, като се позова на заместник-началника на Иранската космическа агенция (ISA) Хамид Фазели.

По думите му спътниците „Зафар“, „Толу“ и „Аутсат“ /Zafar, Tolou и AUT/ ще бъдат изведени в космоса с ракетата-носител Simorq. Спътникът „Зафар“ ще е на геостационарна орбита е ще прави снимки на повърхността на Земята. Предвидено е космическият апарат да работи година и половина. Спътникът „Толу“ също ще осъществява дистанционно сондиране и ще прави топографски снимки, намирайки се на 500-километрова орбита. Спътникът „Аутсат“, разработен от ирански учени, е предназначен за мониторинг и предаване на данни. Неговият срок на експлоатация е две години.

По думите на Фазели, космическата агенция предвижда в краткосрочна перспектива да изстреля още два спътника, които сега са в процес на изработване. Това са „Шарифсат“ и „Нахид“ /Sharifsat и NaHiD/, уточнява ТАСС.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Иран ще изстреля пет спътника до март 2016 година