Иран и САЩ трябва да си сътрудничат

| от |

Кризата в Ирак, породена от възхода на групировката „Ислямска държава“, сближи бившите заклети врагове Иран и САЩ. И това е шанс – без тяхното сътрудничество Ирак ще се разпадне. Коментар на Джамшид Фарухи от Дойче веле.

В момента Ирак е изправен пред две кризи. Политическата криза около борбата за премиерското кресло и екзистенциалната криза, произтичаща от терористичната групировка „Ислямска държава“ в северен Ирак. Двете кризи са тясно свързани помежду си. САЩ и Иран също имат дял за възникването им. Американците са съотговорни, защото тяхната инвазия и последвалата я политика подкопаха всички политически структури в Ирак. Вследствие на тази политика настъпи драматично влошаване на сигурността. Никой вече не се съмнява, че иракската война беше ужасна грешка.

Погледът назад в миналото и гузната съвест обаче не предлагат ефективно решение. Аятоласите в Иран също са отговорни, защото използваха политическия вакуум след свалянето на Саддам Хюсеин в своя изгода. Премиерът Нури ал Малики поддържаше добри отношения с Техеран. По време на управлението си той всъщност последва действията на аятоласите, като съсредоточи политическата власт в ръцете на шиитите и маргинализира сунитите. Това беше грешка с тежки последици. Много млади сунити се радикализираха. Липсващата архитектура за сигурност и изобилието на американски оръжия свършиха останалото. Настъплението на терористичните милиции на „Ислямска държава“ в Ирак е резултатът от тази политика.

САЩ и Иран – съюзници?

Всичко започна през 2003 година с „коалицията на желаещите“. Сега обаче положението може да бъде овладяно само от една „коалиция на нежелаещите“. Сътрудничеството между САЩ и Иран в никакъв случай не е доброволно решение. Но нито Вашингтон, нито Техеран са в състояние поотделно да се противопоставят на терора на „Ислямска държава“. САЩ разполагат с необходимата военна сила, а Иран има нужното политическо влияние. С други думи, всеки трябва да реши тази част от кризата, за която е съотговорен. Вашингтон трябва да стабилизира сигурността в Северен Ирак. А Иран трябва да използва политическото си влияние за умиротворяването на региона, като направи отстъпки на сунитите. Без общите усилия на САЩ и Иран, разпадането на Ирак ще става все по вероятно. Подобно развитие би имало фатални последици и може да хвърли целия регион, включително и Иран за дълги години в хаос. А международната общност ще хвърли вината върху САЩ. Тоест сътрудничеството между заклетите врагове е най-добрата алтернатива.

 
 
Коментарите са изключени за Иран и САЩ трябва да си сътрудничат