Инвеститорски отлив от България

| от |

05438207140300

През миналата година повече от 1400 малки и средни фирми са прекратили съществуването си. Броят на изхвърлените на улицата от закритите предприятия достига 97 хиляди души.

Тази нерадостна статистика се отнася главно за малките и средни фирми, които са гръбнака на икономиката. В тях работят три четвърти от заетите в страната. Равносметката показва също срив от над 50 процента в оборотите при нарастващи разходи за енергия и горива. Картината се допълва с новини от последните дни за продължаващи съкращения в предприятия – собственост на чуждестранни инвеститори.

Така например 420 работници от американския завод за акумулаторни батерии EnerSis-EnerSis AD в Търговище в навечерието на коледните празници остават без работа. Ръководството на най-големия в света производител на индустриални батерии, чиято собственост е предприятието в Търговище, е привикало работниците за да подпишат предизвестия, че трудовите им договори изтичат на 31 март, 2014 г. След тази дата на работа ще останат около 120 души. Съкратените ще получат по 14 брутни заплати, ще бъдат компенсирани и за неползвани отпуски. Новината за съкращенията е травмираща не само за Търговище, но и за областта, в която безработицата надхвърля 19 процента.

Неочакван новогодишен “подарък” получиха тези дни и жителите на Ихтиман. Отново американски инвеститор закрива завод „ЕСАБ-Електроди“ АД в града. Вестта е изненадваща защото до момента заводът се развива изключително успешно, няма задължения и е с осигурени поръчки до 2015 г. Машините и цялото оборудване се изнасят в Унгария, а армията на безработните в града се попълва с още 200 души. След като обявява причината за закриването на завода – преструктуриране заради „затъналия в криза“ пазар, американският собственик поема ангажимент при препродажба на активите на фирмата да изплати по 2 заплати на освободените работници. Новата сделка и собственик са факт, но обещанието остава неизпълнено.

В края на годината без работа остават и 160 корабостроители в Бургас. Голяма част от тях не са получавали пари от септември, а имат задължения към банките. Фирмата „Бургаски корабостроителници“ АД е обявена за продан. Все още не е известна датата за търга, но се знае, че той ще се проведе в Москва и че активите са разделени на три лота, чиято обща начална цена е 207 млн. евро.

Отливът на инвеститори продължава. А не много отдавна, само допреди няколко години, големи международни компании прехвърляха части от производството си от други страни у нас. Причините – ниски данъци и разходи за труд, както и квалифицирана работна ръка. Днес картината е различна. Напускащият Търговище американски собственик намира с основние, че липсва гъвкаво трудово законодателство, че са сложни правните услуги, а също данъчните процедури и “правила”. Към това от мениджмънта на EnerSis-EnerSis AD добавят “тежката бюрокрация, която се отразява силно на конкурентната способност на фирмата”.

Това са факти, които показват, че бизнессредата у нас вече не е така привлекателна и гостоприемна. Потвърждава го и проучване на Българската народна банка. През октомври преките инвестиции в страната ни показват значитилин отлив – минус 103.8 млн. евро при плюс 183 млн. евро за октомври 2012 г. За първите десет месеца на годината вложенията са 1.054 млрд. евро, или едва 2.6 процента от БВП. Причините са свързани основно с нестбилната политическа ситуация, както и наследството от управлението на ГЕРБ, което прави условията за бизнес трудни и непредвидими, пише Гласът на Русия.

 
 
Коментарите са изключени за Инвеститорски отлив от България