Инфарктни избори в Хърватия

| от chronicle.bg |

Хърватия се провеждат избори за нов парламент. Международните наблюдатели наричат вота най-оспорвания в страната, откакто е извоювала независимостта си Югославия.

Основни претенденти за 151 депутатски места са дясноцентристката „Родолюбива коалиция”, сформирана около консервативната Хърватска демократична общност на Томислав Карамарко и управляващата партия „Хърватия расте” с лидер Зоран Миланович. В изборите участват общо 60 партии.

Въпреки че консерваторите имаха оптимистични прогнози за вота, последната анкета от началото на седмицата показа, че те ще спечелят 57 места, а опонентите на Миланович – 60. Политолозите също смятат, че двете партии няма да имат мнозинство и ще са принудени да влязат в коалиция с някоя от малките партии.

Ако нито една от двете коалиции не спечели мнозинство, съставянето на следващото хърватско правителство според политическите анализатори ще зависи от новосформираната партия „Мост“, която е достатъчно популярна, за да получи до 12 мандата. В предизборната си кампания „Мост” обещава икономическа стабилизация на фона на шестгодишната рецесия в страната.

За да влезе в парламента една партия трябва да събере не по-малко от 5% от гласовете.

 
 
Коментарите са изключени за Инфарктни избори в Хърватия