Имперският военен музей в Лондон отваря врати след ремонт, продължил 4 години

| от |

Имперският военен музей в Лондон отваря врати в събота след колосален ремонт, продължил четири години, предаде Франс прес. Събитието съвпада с официалните чествания на 100-годишнината от Първата световна война. Ремонтните работи на стойност 50 милиона евро наложиха на два пъти музеят да бъде затворен за посещения – между януари и юли 2013 и след това между януари и юли 2014. Обновената сграда на музея, намиращ се в парк в южната част на британската столица, е оборудвана с технически новости с цел да бъде отдадена подобаваща почит на участниците в Първата световна война.

Imperial_War_Museum_Front

В центъра на галерията, която й е посветена, върху 2-метрова стена, възпроизвеждаща окоп, дефилират сенки. Това са сенките на британските войници, които разговарят, докато дъждът се излива над главите им. Гарванов грач им припомня, че това само е кратка почивка преди следващата битка. Музика, видео инсталации, различни други визуални ефекти и тъчскрийн екрани са монтирани по цялото трасе на маршрута с цел да хвърлят светлина и да обяснят 1300-те експоната в тази галерия. Колекцията на музея съдържа не по-малко от 30 000 предмета, събирани от 1917, когато още никой не знаел кой ще спечели войната.

Посетителите могат да видят само част от тях, в това число и повече от 60 непоказвани досега експонати, изложени в Атриума. В преустроената на три етажа огромна зала са събрани самолети, автомобили и тежки оръжия. Останалите четири етажа на музея, които също отварят врати в събота, са посветени на Втората световна война и Холокоста. Серия от фотоси и три филма на британеца Марк Невил проследяват конфликта в Афганистан и навеждат на размисъл за безумието на войните в света.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Имперският военен музей в Лондон отваря врати след ремонт, продължил 4 години