„Имам влиятелни приятели” и нямам проблеми

| от |

volen-siderov

„Има хора, които винаги ще ми помогнат, както и приятели в чужбина, които са винаги готови да ме посрещнат. Има хора по света, които ме ценят истински. Имам влиятелни приятели, които могат да ме поканят и в скъпи хотели. И в Париж съм бил, без да харча народни пари”, обясни националистът Волен Сидеров в интервю пред bTV тази сутрин.

Той отказа да посочи кои са влиятелните му приятели с аргумента, че „човек трябва да има едно уважение към хората, които не желаят да бъдат експонирани – има човешко достойнство, което трябва да се уважава, не всичко е търговия в живота”.

„Аз съм се раздал толкова много на хората, логично е да очаквам, че ако закъсам, и на мен ще ми помогнат”, допълни Сидеров, като увери: „Оправям се, няма да остана в нужда”.

Той категорично отрече подобни „жестове” да са синоними на „подкуп” за ответни „политически жестове” като подчерта: „Става дума за жест, за приятелство. Ако аз ви ценя и ви поканя, какъв е проблемът?”

Какъв е проблемът ли, господин Сидеров? Не по-голям от 6 години. Това е максималното наказание за „търговията с влияние“, предвидено в Наказателния кодекс.

[infobox color=“red“]

Чл. 304б. (Нов – ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) Който поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице или чуждо длъжностно лице във връзка със службата му, се наказва с лишаване от свобода до шест години или глоба до пет хиляди лева.
(2) Който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е неследваща се облага на лице, което твърди, че може да упражни влияние по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до три хиляди лева.

[/infobox]

Господин Главен прокурор, имаме ли проблем?
 
 
Коментарите са изключени за „Имам влиятелни приятели” и нямам проблеми