Има ли бъдеще еврото?

| от |

9RIA-144671-Preview

След Втората световна война САЩ предложили да се използва долара като световна валута. Тогава на много хора той изглеждаше алтернатива на златото, наистина, с нищо не осигурен.

Освен това, за използването на долара беше обещана политическа подкрепа на Вашингтон. След десетилетия Европа се обедини в единен съюз и за долара се появи алтернатива – еврото. Но и в тази валута се оказаха слаби места.

На фона на обединението на Европа се появи еврото вместо националните валути и това изглеждаше логична стъпка. ЕС създаде по подобие на американската Федерална резервна система, Европейска централна банка. Именно това ведомство започна да курира еврото. Първите монети на европейската алтернатива се появиха в 2002 година. Сега в зоната на еврото напълно са включени 18 страни на Европа. За плюсовете и минусите на единната валута говори руският икономист Андрей Гриценко:

– Първо, собствената валута позволява да бъдат установени и укрепени търговски връзки в Европа. А второто, едни или други проблеми на държавите се нивелират от общата единна здрава валута, която съществува за всички страни от Евросъюза.

Наистина, именно в последното се крие и главният проблем на еврото. В острата фаза на кризата, всички недостатъци на европейската финансова валута излизат наяве. Когато южните страни на ЕС бяха на границата на дефолт, наложи те да бъдат спасявани с общи усилия. Най-много се наложи да изхарчи Германия, като най-силната европейска икономика. Тя предостави милиарди евро и анулира част от дълговете на няколко държави, сред които бяха Португалия, Гърция, Испания и Кипър.

Преминаването към евро раздели еврозоната на два лагера. Богатите страни станаха още по-богати, бедните – още по-бедни. Коментира старшият аналитик на инвестиционната група „Норд Капитал” Роман Ткачук:

– Защо стана това? Да допуснем, някаква страна преминава от своята валута на евро. Това автоматично прави производството в страната по-скъпо. Т.е. заплащанията на работниците, заплатите и себестойността на продукцията се увеличават, при бедните рентабилността на производството намалява и те стават още по-бедни. Обратното е при локомотива на европейската икономика – германия. Общата валута позволява да се привличат работници от чужбина, производството да се прави по-евтино и по този начин да се укрепи германската икономика.

Успя ли еврото за 12 години съществуване да замени долара? То безусловно опрости живота на обикновените европейци, работещи в една страна на еврозоната, а живеещи в друга. Но мнозинството международни финансови операции на еврозоната за сега, както и преди, се извършват в долари. Но неоспорим е фактът, че еврото в известна степен измести своя конкурент от господстващите позиции.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Има ли бъдеще еврото?

Повече информация Виж всички