Има компромис за съдебната реформа

| от chronicle.bg |

Реформаторският блок склони на компромис с ДПС за съдебната реформа. Всички политически сили, без БСП и Атака, ще застанат зад изготвяне на нов проект за промени в Конституцията относно съдебната реформа – предложение, което в началото на седмицата направи председателят на ДПС Лютви Местан.

Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов и лидерите на партиите в парламента.

Все още се очаква решението на АБВ и ако те се съгласят, подписите под проекта могат да стигнат 180, съобщава Дарик.

В новия законопроект ще залегнат трите основни точки – разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на прокурорска и съдийска колегии, пряк избор на членовете на ВСС от съдебната власт и правомощия на Инспектората да проверява имотите на магистратите и да ги следи за конфликт на интереси, обясни Радан Кънев.

„Разбрахме се да се внесе нов конституционен законопроект по трите консенсусни точки – разделя на ВСС, пряк избор на магистратската квота във ВСС и усилване на правомощията на Инспектората. Също и четвърта точка от оригиналния законопроект – ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет. По спорния въпрос за правомощията на колегиите, спрямо пленума на ВСС и съотношението на членовете от парламентарна и магистратска квота от двете колегии, се предлага и идентичен с първоначално внесения законопроект текст с общо съгласие да бъде отправено запитване до Конституционния съд и по двата въпроса, и на второ четене да се гласува съобразно позицията на Българския конституционен съд“.

В петък законопроектът, който трябваше да влезе на първо четене, ще бъде преместен в програмата на парламента, така че до него да не се стигне.
Още през утрешния ден се очаква да се съберат подписите под новия проект.

 
 
Коментарите са изключени за Има компромис за съдебната реформа