Игричките на Янукович

| от |

Украинският президент направи опит да разцепи опозицията в страната. В същото време все по-ясно става, че може да има само един изход от кризата – нови избори, смята шефът на украинската редакция в Дойче веле Бернд Йохан.

YANUKOVYCH_32997f

Гнилите предложения не струваха и пукната пара, но лидерите на украинската опозиция се оказаха на висота. Те не се поддадоха на поредния финт на украинския президент: действаха умно и отхвърлиха поканата му да влязат в правителството. Отказаха да приемат предложените им правителстени постове под ръководството на един корумпиран държавен глава, който се е сраснал с властта и се надява, че може да разцепи опозицията и протестното движение.

Очевидно президентът Виктор Янукович все още не е готов да изпълни основното искане за провеждане на нови избори. Нито пък да се съгласи да бъдат преразгледани някои недемократични закони, които застрашават свободното изразяване на мнение и свободното провеждане на демонстрации, и които водят страната уверено към диктатура. Той е съгласен да пусне на свобода задържаните демонстранти, но само ако протестното движение се оттелги изцяло от центъра на столицата Киев.

Това не са сериозни предложения, които опозицията и протестиращите могат да приемат. Най-малкото докато спецчасти на вътрешното министерство са готови всеки момент да удавят в кръв протестите. Янукович още не беше изчел докрай предложенията си към лидерите на опозицията, когато вътрешният министър Виталий Захарченко втвърди тона си към демонстрантите: нарече ги „екстремисти“, на които ще бъде отговорено със сила, заплаши министърът, под чието пряко разпореждане са специалните части.

Насрещен вятър и от бизнеса

В същото време украинското ръководство е подложено на засилващ се натиск. Протестите в столицата се разпространяват и в страната, в по-големите градове в Западна и Централна Украйна противниците на режима са блокирали местните кметски и губернаторски управи. На много места в страната хората също започват да се бунтуват. Вълнения има дори и в източните райони, където са основните привърженици на Янукович, който започва да се чувства все по-натясно.

Междувременно и представителите на едрия бизнес започват да недоволстват. Политическата криза е пагубна за украинската икономика, която и без това се намира в нокдаун. Един от водещите олигарси в страната, Ринат Ахметов, който доскоро беше сред поддръжниците на Янукович, сега предупреждава за възможна ескалация на кризата. В открито писмо до медиите той написа, че бизнесът не може да си мълчи когато в страната загиват хора.

Изборите – единствен изход

Ахметов е прав. Насилието в Киев трябва да бъде прекратено. Украйна не бива да бъде хвърляна в хаос или в гражданска война. Единственият начин да бъде попречено на това е провеждането на нови избори. Опозицията трябва да заяви това много ясно на президента Янукович, чийто измамни предложения не допринасят с нищо за решаването на кризата. Страната има нужда от предсрочни парламентарни и президентски избори.

В същото време е необходимо да бъдат изтеглени специалните части на полицията. Не друг, а лично президентът носи отговорност за насилието от последните няколко дни. Негова е отговорността да не бъде допусната нова ескалация на напрежението. Той трябва да се погрижи и за това да не бъде стреляно срещу демонстрантите. Защото това би било равносилно на престъпление срещу човечеството, пише Бернд Йохан от украинската редакция на „Дойче веле“.

 
 
Коментарите са изключени за Игричките на Янукович