Идва ли краят на търпимостта в Германия?

| от |

Редакционен материал на сп. Шпигел / Източник БГНЕС

Феликс Менцел седи в кабинета на елегантната си вила в Дрезден. Той е на 29 години, носи кадифени панталони и очила без рамки. Старае се да изглежда като интелектуалец, избягвайки опасна реторика като „Чужденците вън!“.

Той предпочита да говори за „Европа на западните души“, която според него включва християнството и наследството на древността, но не и ислямът. Менцел вижда опасност в „свръхпопулацията на Азия и Африка“ и смята, че случващото се в Ирак и Сирия е „предвестник на първата глобална гражданска война“.

Менцел изучава медии и е автор на консервативното десноцентристко списание „Син нарцис“ (Blaue Narzisse), което е насочено към ученици и студенти. Неговото издание не се е радвало на особена популярност през 10-те години, в които се издава, но това е на път да се промени.

В Дрезден през последните седмици възгледите и чувствата изразени в списанието стават все по осезателни.

Все по-многолюдни стават понеделнишките протести в Дрезден на организирани от групата, наричаща себе си „Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада“ (известна със своето съкращение на немски PEGIDA). Ако първоначално те са успявали да съберат десетки или стотици, то сега техният брой достига над 10 000 души. PEGIDA демонстрират срещу икономическите мигранти и предвещават „културна превъзходство на чужденците“ в родината им.

Какво се случва в Германия, втората най-популярна дестинация за мигранти? Дали не е свършила нейната търпимост, за която винаги е била хвалена? Вижда ли се завръщането на страха от пренаселването с имигранти, който завладя страната през 90-те и стана причина за подпалването на хостел с имигранти? Колко мащабно е станало крайнодясното движение в страната и ще се ограничи ли с Дрезден или ще стане национално?

Вярата в германската ислямизация

И въпреки че на много места в страната PEGIDA има ограничен брой симпатизанти, голям е броят германците, които споделят нейните възгледи. Според скорошно проучване на германското издание „Шпигел“ 34% от анкетираните се съгласяват с организацията, че страната им застрашително се ислямизира.

Още преди появяването на PEGIDA броят на десноцентристки протести бележи ръст в национален мащаб.

Насилието все по-често избухва по протести, а крайнодесни хулигани продължават да нападат жилища на имигранти. На 11 декември три сгради, които са били превърнати във временни домове на чужденци, но все още не е имало настанени в тях, са били изрисувани със свастики и запалени. Други подобни атаки включват и нанасяне на тежки телесни повреди, палежи и влизане с взлом.

Омразата обаче не е само по улиците. Онлайн пространството е изпълнено с безброй десни сайтове и Фейсбук групи.

Все повече и различни радикални организации се обединяват в нова вълна от протести. Безпокойството на гражданите за крайната десница намалява, а екстремистките и ксенофобски идеи стават все по социално приемливи. Това паралелно съществуване на различни движения и идеи прави трудно справянето със самопровъзгласилите се спасители на Запада.

Предупреждение към германските власт

По-голямата част от демонстрантите обаче, които излизат на улиците, отказват да бъдат прикрепвани към крайнодесните екстремисти. Но за тях не е проблем да излизат седмици наред на демонстрации заедно с хора със здрави вратове и бръснати глави, които скандират „Ние сме народа!“.

Крайнодесни групи като ксенофобската Национал демократическа партия (NPD) виждат в последните събития чудесна възможност да отправят своите виждания директно към средната класа. Популистки движения, които досега са привличали малко интерес, изведнъж се озовават под прожекторите на обществото.

Особено внимание германските сили за сигурност отделят на случай от 26 октомври, когато най-малко 400 десноцентристки екстремисти предизвикаха безредици в центъра на град Кьолн по време на демонстрация, организирана от групата „Хулигани срещу салафистите“ (HoGeSa).

Според говорител на федералния прокурор на Германия в страната се водят повече от 100 „процедури по наблюдение и разследване, свързани с крайнодясна екстремистка дейност“.

Разпалване на страхове и предразсъдъци

За властите става все по-трудно да се справят с проблема с продължаващите протести в Дрезден. „Не можем просто да сложим етикети на 10 000 души, че са крайнодесни екстремисти. Това би създало повече проблеми, отколкото ще реши“, коментира Маркус Улбих вътрешен министър на провинция Саксония, в която се намира и самият Дрезден. Според него на протестите идват много граждани от средната класа и те не могат да бъдат хвърлени в „същия неонацистки кюп“.

Въпреки това границата между свободата на изразяване и правото за протест, от една страна, и речта на омраза и ксенофобията, от друга, стават все по-размити. Резултатът от това е, че последните протести стриктно се наблюдават от Федералната служба за защита на Конституцията, вътрешната разузнавателна агенция на Германия, и полицията.

Връзки с престъпници и хулигани

И докато PEGIDA иска депортирането на криминално проявени имигранти, търсещи убежище, то самите й членове са добре познати на полицията. Основателят на движението Лутц Бахман има досие, което включва кражби и престъпления с наркотици.

Според полицията маршовете на организацията включват и около 250 човека, свързани с футболно хулиганство.

Смътно усещане за заплаха обединява демонстрантите, независимо дали са членове на средната класа, консервативни националисти или крайнодесни екстремисти. Те копнеят за изолация и прости отговори, което обяснява защо термини от времето на нацизма като „народ“ и „родина“ отново са в речниците им.

Последното лято германският флаг беше символ на радост и обединение на мултинационални фенове на футбола. Сега той се развява над главите на последователите на PEGIDA с думите „Германия се събужда“.

Освен протестите и маршовете в страната започва да се поставя началото и на по-агресивни структури. Държавната агенция по сигурност на страната започна разследване срещу група, известна като Германско движение за съпротива (DWB), което има връзки с четири опита за палежи на централния офис на управляващия Християндемократически съюз на канцлерът Ангела Меркел, както и в атаки срещу Райхстага и други сгради.

„Тук в момента се формира радикално, паралелно общество“, коментира Андреас Цик, директор на институт, изучаващ насилието към университета в Билефелд.

Но заедно с разрастването на маршовете на PEGIDA се увеличават и шествията срещу нея в цялата страна. Такива мероприятия се организират в Дрезден, Мюнхен, Вюрцберг и други градове, чийто брой се очаква тепърва да се увеличи.

 
 
Коментарите са изключени за Идва ли краят на търпимостта в Германия?