И църквата се намеси в разговора за бежанците

| от chronicle.bg |

Българската православна църква се включи в споровете на тема бежанската криза, като призова българското правителство да не допуска повече бежанци в страната ни. Според изявлението на БПЦ е редно да се погрижим за бежанците, които са вече тук, доколкото ни стигат оскъдните ресурси, но повече – не.

Позицията се аргументира с реакция към обвиненията на църквата в пасивност. В него бежанската криза е определена като “Ситуация, която по своя характер, освен моментните въпроси на материалното обгрижване и материалната солидарност с прииждащите тук хора, поставя въпроси за стабилността и съществуването на Българската държава по принцип“. В позицията се говори още за разместване на съществуващия етнически баланс.

В съобщението си БПЦ уверява, че изпитва състрадание и призовава към солидарност и се обявява срещу войните в Близкия изток и Северна Африка, довели до кризата.

„Прекратяването на войните е първото и задължително условие за решаване на проблема и това прекратяване на войната следва да е първи дълг на всяко правителство, което иска да покаже човеколюбие и съблюдаване на европейските принципи на хуманността“, пише БПЦ.

 
 
Коментарите са изключени за И църквата се намеси в разговора за бежанците