И португалците търсят спасение навън

| от |

Мигранти от по-бедните европейски страни отдавна са намерили личното си спасение. Мнозина са уредили своя живот в богата Швейцария и сега живеят в страх, защото не знаят как точно ще се променят правилата за имигрантите, пише Дойче веле.

tap

Според официални данни, в Швейцария живеят над 250 000 португалци. След швейцарския референдум за ограничаване на имиграцията много от тях обаче се опасяват, че ще загубят правото си на престой в страната. Лисабонецът Жоао Пинту разказва например за брат си, който е в Швейцария и живее там много по-добре, отколкото в родината си. Преди три години напуснал Лисабон – като десетки хиляди свои сънародници, които поради тежката икономическа криза вече не виждат бъдеще в родната си страна. В Швейцария братът на Жоао си намерил добра работа, получил и срочна виза. Само че нещата явно ще се променят след референдума за ограничаване на притока на мигранти в страната.

„Синовете на брат ми сега са в Лисабон, отслужват редовната си военна служба, той мислеше да ги вземе след време в Швейцария, но сега не знае какво да прави. Никой не е наясно как ще се развият нещата след референдума, мнозина са объркани“, казва Жоао. Според официалните данни, в Швейцария живеят 250 000 португалци. Те са третата по численост група имигранти в страната след италианците и германците. Само през изтеклите три години в Швейцария са се заселили над 40 000 португалци – много от новопристигналите могат да бъдат засегнати от въвеждането на по-строги разпоредби за правото на престой.

Швейцарците казаха „стоп“!

Безработицата сред португалците, живеещи в Швейцария, е доста над средната. Освен това не малко от по-късно пристигналите имигранти имат неуредени трудови договори, казва Аделино Са, който живее в Люцерн и издава месечен вестник за португалци. „В Швейцария има доста фирми, основани от по-старото поколение имигранти. Дошлите през последните години португалци си намират обикновено работа именно в тези фирми на свои сънародници, но трудовите договори на много от тях все още не са уредени. Тези хора, както и сезонните работници могат да бъдат засегнати от новите, по-строги разпоредби за право на престой в страната“, посочва Аделино.

През последните няколко години в Швейцария са се преселили много хора от Северна Португалия и структурно слабите централни региони на страната. Намерили са работа в строителството и гастрономията, макар че не винаги имат съответната професионална квалификация. Повечето от тези хора заминават за Швейцария, защото имат там роднини или близки приятели, заселили се в страната преди години. „От подписването на договора за свободно придвижване на хора между ЕС и Швейцария през 1999 г. те се ползват с улеснения при получаването на право на престой. Какво ще стане обаче с тези хора, когато влязат в сила евентуалните нови ограничения?“ – тревожи се Аделино.

Красива, но бедна страна за напускане

Правителството в Лисабон вече се опита да успокои живеещите в Швейцария португалци. Само че то не може да се застъпи за всички португалски мигранти, заяви португалският външен министър Руи Мачете: „Португалците, които нямат всички необходими документи, ще си имат доста трудности“, каза министърът в края на Европейската среща на върха в Брюксел.

Тъкмо за португалското консервативно правителство дебатът за миграцията, поведен след швейцарския референдум, е доста неудобен. В последните години премиерът Педру Пасуш Коелю неведнъж даде да се разбере, че масовото изселване на португалци е не позор за страната, а необходим вентил за уравновесяване на португалската икономика. Ако сега Швейцария затвори вратите си, португалското правителство вече трудно ще може да защитава подобна позиция.

 
 
Коментарите са изключени за И португалците търсят спасение навън