И медиците плашат с масови оставки

| от chronicle.bg |

За масови оставки на медици от ТЕЛК в цялата страна предупреди Българският лекарски съюз. Причина са неуредиците в нормативната уредба и санкциите, налагани от НОИ.

Миналата седмица лекарите от ТЕЛК-Пловдив подадоха предизвестия за напускане заради глоби, наложени по стари случаи на издадени документи за инвалидност.

Част от комисиите били глобени с по 4000 лева на случай. Според законова уредба лекарите от ТЕЛК трябва да връщат парите за инвалидните пенсии при обжалване от НОИ на експертизи с над 50% инвалидност. НОИ масово санкционира комисиите, като ревизии се правят и на решения, издадени преди години.

Предмет на обжалване са предимно отпуснати експертизи за вътрешни заболявания, за които критериите са в много широк диапазон. Поради страха от глоби, лекарите напоследък се въздържат да отпускат по-висок процент инвалидност.

Междувременно стана ясно, че всяка трета новоотпусната пенсия у нас е за инвалидност.

В началото на годината здравният министър Петър Москов заяви готовност да затвори ТЕЛК комисиите, като според него функциите им могат да бъдат иззети от лицензирани лекари. Според пациентите в сегашния им вид ТЕЛК-комисиите създават предпоставки за корупция.

 
 
Коментарите са изключени за И медиците плашат с масови оставки