„Holidays After the Fall – крайбрежна архитектура и урбанизъм в България и Хърватия“

| от | |

Изложба с фотографии на Никола Михов „Ваканция след края на сезона“ ще се проведе от 7 до 30 май в Червената къща на ул. Любен Каравелов №15 в София. Откриването е на 7 май (сряда) от 18.00ч.

На 7 май от 19:00 ще се състои и After the Fall – дискусия и представяне на книгата: Holidays Аfter the Fall – Крайбрежна архитектура и урбанизъм в България и Хърватия“ с участието на културните антрополози Елке Байер, Анке Хагеман и Михаел Зинганел (Берлин, Виена), фотографа Никола Михов (София/Париж), и доц. Елена Димитрова, представител на ИКОМОС България. Входът е свободен.

Центърът за култура и дебат Червената къща има удоволствието да ви покани на откриването на изложбата „Ваканция след края на сезона“, в сряда, 7 май от 18.00 ч. Откриването ще бъде последвано от дискусия на тема: Наследството на модернизма в крайбрежната архитектура в България и Хърватия и представяне на книгата „Holidays after the Fall – Seaside Architecture and Urbanism in Bulgaria and Croatia”с участието на авторите: Елке Байер, Анке Хагеман и Михаел Зинганел (Берлин, Виена). Дискусията ще се проведе на английски и на български език.

Изложбата „Ваканция след края на сезона“ включва различни снимки и архивни от емблематични морски курорти в България и Хърватия, както и серия на фотографа Никола Михов, заснета специално за книгата „Holidays after the Fall – Seaside Architecture and Urbanism in Bulgaria and Croatia”.

10151194_509343502502866_6683320863668792770_n

Книгата „Holidays after the Fall“ (изд. къща Jovis,Берлин 2013 http://www.jovis.de/index.php?idcatside=3961&lang=2 ) проследява съдбата на морските курорти от времето на социализма в две от най-популярните ваканционни дестинации в бившия Източен блок — България и Хърватия. В продължение на десетилетия техните слънчеви брегове се превръщат в гъсто населени, горещи точки на туристическата индустрия. Различни архитектурни и урбанистични стратегии бележат развитието на курортите от средата на 50-те години на ХХ век. В продължение на няколко десетилетия те са основа на социалния туризъм в социалистическата държава. Днес повечето от тях са преустроени до неузнаваемост или са превърнати в руини. Всичко това се случва в обстановката на мощни протести срещу прекомерното застрояване на крайбрежието.

 
 
Коментарите са изключени за „Holidays After the Fall – крайбрежна архитектура и урбанизъм в България и Хърватия“