Холандия и Аржентина се класираха на полуфиналите на Световното

| от |

2

Холандия се класира на полуфинал на Световното първенство по футбол в Бразилия след дузпи и победа над Коста Рика с 4-3.

1

Вратарят Тим Крул влезе в 120-ата минута и успя да парира два удара на Майкъл Умана и Браян Руиз.

Наставникът на „лалетата“ Луис Ван Гаал заложи на офанзивната схема 3-4-3 с Робен и Робин ван Парси в предни позиции. Джоел Кембъл застана на върха на атаката за „лостикос“, а по крилата действаха Кристиан Боланос и Браян Руис, разпределени във формация 5-2-3. 2 Холандия имаше лек териториален превес през първата част. Южноамериканския тим така и не затрудни добре организирания защитен вал на противника.

През второто полувреме мача нямаше кой знае какви запомнящи се моменти. В 65-ата минута удар с глава на Гонсалес мина над вратата. Влаар засече центриране на Снайдер в 75-ата минута, но не уцели. Девет минути преди последния съдийски сигнал, европейците уцелиха греда, след пряксвободен удар на Снайдер

В 117-ата минута „лостикос“ пропиляха уникална възможност. Уреня се освободи от защитата на Холандия и стреля, но Силесен спаси. При следващата си атака пък Уесли Снайдер уцели гредата за трети път в мача! В 120-ата минута Луис Ван Гаал предприе изненадващ ход – смени титулярния си вратар с Тим Крул и се примири с неизбежното – рулетката на дузпите. Там, стражът на Нюкасъл показа характер и успя да отрази два удара на костариканците.

„Лалетата“, от своя страна“, бяха безпогрешни! По този начин Холандия се класира за полуфинала в Сао Пауло, където ще срещне Аржентина в спор за титлата! Коста Рика пък напусна турнира с високо вдигната глава.Селекционерът на Холандия Луис ван Гаал коментира след мача: „Няма съмнение, че в полуфиинала отново титуляр ще бъде Яспер Силесен. Преди мача не казах на Силесен за идеята ми, за да не го разконцентрирам. Тренирахме дузпи преди срещата с Коста Рика и това смятам, че много ни помогна. Сегашният холандски отбор е най-добрият, с който съм работил. Бях сигурен, че можем да отстраним Коста Рика. Ако на терена бяха трима нападатели, резултатът щепе да бъде друг“, каза Ван Гаал, цитиран от Football Italia. Селекционерът на Коста Рика Хорхе Луис Пинто заяви след поражението от Холандия, че отборът се е представил достойно на Световното първенство. Специалистът отбеляза, че неговият тим е показал уверена игра, противопоставяйки се на сериозни съперници. „ За съжаление, често бъркаме при дузпите. Днес се изправихме срещу много силен противник и направихме всичко, което можахме“, каза Пинто, цитиран от Football Italia. Аржентинa се класира на полуфинал след победа с 1:0 отбора на Белгия. Единственото попадение в срещата отбеляза Гонсало Игуаин още в осмата минута на мача.
В края на първото полувреме се наложи принудителна смяна в състава на южноамериканския тим, след като Анхел Ди Мария получи контузия.

Той бе заменен от Енцо Перес.
След 24-годишна пауза отборът на Аржентина се класира на полуфинал на Ссветовно първенство, където ще се изправи срещу Холандия

Селекционерът на Аржентина Алехандро Сабея бе много доволен от класирането на отбора на полуфинал на Световното първенство по футбол.
„Това е огромна радост за отбора, за всеки в щаба на националите, за народа и за моето семейство. Пресякохме Рубикон (б.р. река в Италия, известна в миналото, която разделяла Италия и римската провинция Цизалпийска Галия). Що се отнася до играта, ние показахме най-доброто до момента. Играхме много балансиран футбол“, коментира Сабея, цитиран от Reuters.2
Селекционерът на белгийския национален отбор по футбол Марк Вилмотс не скри разочарованието си след отпадането на тима в четвъртфиналния мач.
„Аржентинците играха като обикновен отбор. Надявам се, че на световното първенство ще победи красивия футбол. За съжаление, почти не остана изящна игра“, коментира Вилмотс пред ВВС.

 
 
Коментарите са изключени за Холандия и Аржентина се класираха на полуфиналите на Световното