Ходорковски няма да се занимава с политика

| от |

Ходорковски не желае да се връща в Русия, няма намерения да се занимава с икономика, не смята да финансира руската опозиция, нито пък се вижда в ролята на политик, стана ясно на пресконференция в Берлин, пише Дойче веле.

„Не съм дошъл да държа политически речи, а да изразя благодарността си към всички, които помогнаха за освобождаването ми – като бившия германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер и канцлерката Ангела Меркел“, каза пред журналистите в Берлин Ходорковски, избрал символично място за срещата си с медиите – музея на Берлинската стена, разположен на „Чекпойнт Чарли“.

hodorkovski-

Плановете тепърва ще се определят

Още в началото освободеният от Путин бивш магнат подчерта, че съвсем не е последният политически затворник в Русия – има още много като него, за чието освобождаване трябва да се работи. Самият Ходорковски заяви, че ще се ангажира именно с тази кауза и това всъщност бе единствената относително конкретна индикация по отношение на бъдещите му планове.

„Оставете ми време да реша какво ще правя в бъдеще – все пак от освобождаването ми са минали само 36 часа“, посочи Ходорковски, който същевременно достатъчно категорично заяви, че няма да се занимава нито с политика, нито с бизнес. „В бизнеса постигнах всичко, което можеше да се постигне“, посочи бившият милиардер, който не скри, че и сега няма да му се налага да се тревожи за хляба си. Но все пак не смятал да купава футболни отбори. „Смятам да посветя времето си на хората, които продължават да са в затвора, и на руското общество, което би трябвало да се промени малко, за да може там да се живее по-добре“. Засега е решил да остане в Германия – има едногодишна виза на разположение, но окончателното решение ще бъде взето след разговори с членовете на семейството му.

По правилата на играта

На пресконференцията стана ясно, че Ходорковски е чул за първи път за възможността да бъде освободен на 12 ноември от адвокатите си. По сведения на германските медии – бившият външен министър Ханс-Дитрих Геншер е полагал усилия в продължение на две години и половина за освобождаването на Ходорковски. „Когато ме освободиха, нямах избор“, разказа в Берлин вече бившият политзатворник. „Шефът на лагера ме извика в 2 часа през нощта и след това по време на пътуването разбрах, че то ще завърши в Берлин.“

Изпитвате ли омраза към Путин? „Още докато бях в големия бизнес, си давах сметка, че това не е детска игра – винаги съм знаел в какво се впускам“, каза Ходорковски. А въпросът как би препоръчал на западните демокрации да се отнасят към руския президент, получи следния отговор: „Би било много самонадеяно от моя страна да давам съвети на опитните западни политици как да общуват с толкова труден човек като президента на моята страна. Но те трябва да мислят за това, че аз не съм последният политически затворник“.

 
 
Коментарите са изключени за Ходорковски няма да се занимава с политика