Хиляди евакуирани в Солун заради неизбухнала бомба

| от chronicle.bg |

Властите във втория по големина гръцки град – Солун, започнаха рано тази сутрин най-голямата евакуация на население в мирно време, предаде БТА. Причината е огромна неизбухнала бомба от Втората световна война.

Евакуацията започна в 7 часа сутринта, като тя ще засегне 75 000 души, посочва АП. Полицаи звънят на всяка врата, за да напомнят на хората да напуснат жилищата си. Автобуси откарват жителите на града на най-малко два километра от бомбата. Хората ще бъдат настанени в училища, стадиони и други места, където могат да намерят подслон и храна.

Властите евакуират и близкия бежански лагер, в който има около 450 души. В евакуацията участват около 1000 полицаи и 300 доброволци. „Хората трябва да запазят спокойствие и да не се паникьосват. Ако някой реши да остане в дома си, сам ще поеме риска“, заяви префектът на областта Апостолос Дзидзикостас. Медиите съобщиха, че някои местни жители са отказали да се евакуират, посочва ДПА.

250-килограмовата бомба е намерена на дълбочина пет метра близо до централната железопътна гара по време на дейности по разширяване на подземните цистерни на бензиностанция. Очаква се операцията по обезвреждане на бомбата да продължи около шест часа.

 
 
Коментарите са изключени за Хиляди евакуирани в Солун заради неизбухнала бомба