Хиляди българи предпочетоха Гърция за празниците

| от |
Истинско „българско нашествие” в Гърция за Коледа. Български туристи има основно в Северна Гърция, но много са предпочели и почивка по островите.
Хиляди наши сънародници са избрали южната ни съседка, за да прекарат празничните дни за Коледа. Над 80% от хотелите са пълни. Хотелиерите не промениха цените си и предоставят достъпни пакети за туристите.
Коледното настроение се чувства навсякъде. Светещи коледни елхи се извисяват в центъра на градовете. Домовете са украсени според традицията. Наред с елхите в Гърция украсяват светещи корабни фигури – древна традиция, която показва връзката на гърците с морето. Трапезата за Бъдни вечер е с девет постни гозби, като задължително се поставя и нар, като символ на плодородието. Днес приключват и коледните пости, които повечето гърци спазват.
Коледа е семеен празник и за това е силен трафика по пътищата, а Пътната полиция въведе извънредни мерки по контрол.
На Бъдни вечер гърците не си разменят подаръци, а ги оставят под елхата или коледния кораб. Отварят се едва на първия ден на новата година, защото за гърците в ролята на Дядо Коледа е Свети Васил.
В духа на християнския празник днес се провеждат масови акции по събиране на средства за социално слаби семейства. Организират се от църквата, общините и дори коледарите събират пари за бедни и бездомни. / БНР
 
 
Коментарите са изключени за Хиляди българи предпочетоха Гърция за празниците