„Хавайски сняг“ от кисело мляко с ананас

| от |

Плод на кулинарната фантазия на Мария Георгиева, главен редактор на сп. ELLE, с претенции за най-лесния десерт

Не се смейте на този оксиморон, защото, колкото и абсурдно да звучи съчетанието „Хавайски сняг“, то е един от най-вкусните резултати на кулинарната ми фантазия. Сладък и в същото време много лек и свеж десерт, който се прави изключително лесно и бързо, и също толкова бързо свършва. Поне вкъщи!

photo 5

Трябват ви само:

– 1 компот от ананас от 565 г (никога не усложнявам рецептата с ананас на шайби! Като ще е мързеливо, да е мързеливо – предпочитам консерва с нарязани парченца);

– 2 кисели млека;

– 2 пакетчета желатин;

– 8 супени лъжици захар.

photo 1

В сока от компота пригответе желатина. Тук ще отворя скоба, понеже веднъж дадох рецептата на колежка и тя решила, че желатинът се изсипва в сока от ананас и с това се приключва. Желатинът се разтваря в стотина милилитра течност за 10-15 минути, докато набъбне, след което се нагрява на водна баня (никога директно на котлона!), докато гранулите се разтворят напълно.

Чакайки желатина да набъбне, изсипете нарязаните парченца ананас в малки купички (от тези за крем карамел, 8-9 на брой) и разбийте с миксер на висока степен киселото мляко със захарта така, че да се получи хомогенна течност с мехурчета по повърхността. Добавете готовия желатин към сместа и разбийте с миксера още 20-30 секунди. С така получения течен „сняг“ залейте ананаса в купичките и оставете в хладилника за час-два, докато желатинът стегне.

photo 2

Тайното оръжие за „пухкав сняг“: ако искате Хавайският сняг да стане по-пухкав, разбийте в отделна купа 2-3 белтъка с половината захар и след това към тази смес добавете разбитото кисело мляко с останалата захар и накрая желатина.

Ако ви трябва представителна гурме визия, декорирайте с листа от мента преди да сервирате и никога, ама никога не признавайте колко лесно и бързо сте направили хавайския сняг, който буквално се топи в устата! А че ще ви питат, ви го гарантирам 🙂

photo 3

8 причини да го направите

За да си изкупя греха с 8-те лъжици захар (добре де, понякога слагам и повече), ще ви дам 8 причини да видите в „Хавайския сняг“ здравословен десерт. И те са в ананаса, който:

  1. Засилва имунната система, защото съдържа бромелаин.
  2. Детоксикира, особено по време на лечение с антибиотици.
  3. Облекчава разширени вени, защото бромелаинът почиства кръвоносните съдове и потиска образуването на кръвни съсиреци.
  4. Лекува синини и напукани капиляри.
  5. Унищожава ракови клетки и потиска растежа на два вида ракови клетки.
  6. Помага при колит (особено в комбинация с киселото мляко).
  7. Помага за разграждането на белтъците.
  8. Възстановява при мускулна треска.
 
 
Коментарите са изключени за „Хавайски сняг“ от кисело мляко с ананас